divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Roberto Birriago: “‘Desvivir’ és un collage d’històries reals”

.

Amb el seu pseudònim Roberto Birriago, el maresmenc Alberto Rodríguez de Gea, de 32 anys, acaba de publicar  la novel·la ‘Desvivir‘. Es tracta de l’òpera prima d’aquest autor de Vilassar de Dalt, que el passat mes d’agost va presentar la seva obra a Barcelona.

Com et va sorgir la necessitat d’escriure ‘Desvivir’?
És curiós, però jo m’he fet diverses vegades la mateixa pregunta i no he trobat una resposta clara. Fins i tot he de dir que, fins fa no gaire, jo no era massa bon lector. En qualsevol cas, la vida em va portar fa tres anys a fer un voluntariat amb refugiats a la frontera entre EUA i Mèxic. Allà vaig viure amb una família mexicana en la qual tots els seus membres tenien un talent diferent i extraordinari. Una vegada sopant plegats, els hi vaig dir que envejava els seus talents i que jo sentia que tenia coses a dir, però cap instrument per compartir el que volia expressar. La resposta del pare va ser que tots tenim un talent i em va animar a buscar el meu.

Portada del llibre

Per què has apostat per la novel·la com a gènere literari?
La novel·la mostra en primera persona com opera la ment d’un criminal. Jo havia treballat el fenomen del terrorisme sempre des de l’àmbit acadèmic. De mica en mica, vaig començar a donar resposta a una pregunta que mai hagués pensat que podria tenir resposta: que li pot passar pel cap a un noi jove, sa, amb tota la vida al davant, perquè decideixi atemptar contra la vida dels altres, arribant a sacrificar la seva pròpia vida. A ‘Desvivir’, volia abordar aquesta problemàtica d’una manera personal i entretinguda, allunyada dels formalismes de l’àmbit acadèmic.

La teva novel·la té dues parts ben diferenciades.
Desvivir és el bé i el mal. És la felicitat i la depressió. És l’amor i l’odi. És la vida i la mort. Així és com és la vida. Tots passem a la vida per moments bons i per moments dolents, i cal saber gaudir de les bones etapes i relativitzar els moments més durs. El protagonista de la història té un caràcter passional desmesurat, en el que tot és blanc o negre. Això li permetrà ser molt feliç en els bons moments, però molt miserable en els dolents.

.

Així, el protagonista pateix una metamorfosi que el trasllada del cel als inferns?
Exacte. El protagonista semblarà una persona diferent quan les coses li van bé i quan les coses li van malament. He de confessar que, en aquest aspecte, em vaig inspirar clarament en la meva sèrie favorita: ‘Breaking bad’. M’agradaria que qui llegeixi el llibre, deixi de prendre’s la frase “cal gaudir del moment” no com una mera recomanació, però com una obligació. Hem de ser conscients que ni tan sols les persones més poderoses tenen garantida la sort a la vida.

Quins comentaris t’han fet arribar els teus primers lectors?
Fa pocs dies que el llibre ha estat publicat i s’ha posat a la venda a la pàgina web de l’editorial Seleer. Per això, de moment només se l’han pogut llegir les persones més properes a mi. A mi em fa gràcia que tots coincideixen en dir que la novel·la és molt meva. Té sentit, ja que fet ús de nombroses històries reals, que m’han passat a mi o als meus amics, o històries que he vist i escoltat, per a crear amb totes elles una història que no ha passat mai. ‘Desvivir’ és com un collage d’històries reals.

.

Com valores la presentació del teu llibre a Barcelona?
Jo no volia fer un gran discurs promocional del llibre, en el que la gent escolta fins que es queda adormida. Jo volia fer una presentació més propera, de caràcter informal, on poguéssim parlar tots plegats sobre el llibre de manera relaxada i amb una cervesa a la mà. Així la vam fer i la gent s’ho va passar d’allò més bé. Tothom va tornar a casa amb un exemplar i no en va quedar cap ni un!

Tens previstes noves presentacions pel Maresme?
L’editorial està ara treballant en la distribució i promoció del llibre. De moment, el llibre només s’ha posat a la venda a la pàgina web de la mateixa editorial, però durant les setmanes vinents, Desvivir anirà apareixent per algunes llibreries del Maresme i jo aniré omplint l’agenda. Cal esperar una mica encara.

Quin serà el teu proper projecte literari?
Jo sóc una persona que es pren les coses amb calma. Prefereixo fer poques coses ben fetes, que moltes coses menys ben fetes i sobretot, sóc una persona que intenta gaudir del camí. Ara vull veure que em diu la gent sobre el meu primer llibre i després decidiré que em ve de gust fer. Si avui m’hagués de posar a escriure de nou, m’agradaria fer un llibre bastant diferent de ‘Desvivir’, per a poder demostrar-me a mi mateix que sóc capaç de crear amb èxit històries ben diverses.

Moltes gràcies i molta sort amb ‘Desvivir’
Moltes gràcies a vosaltres!

Entrevista: Ramon Texidó – Fotos: Cedides per l’autor

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris