divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Sant Sebastià atorga una deslluïda Concha d’Or a ‘Pacificado’

Concha d’or, ‘Pacificado’ | Foto: Pablo Gómez

El Jurat Oficial del 67è Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, presidit per Neil Jordan, ha concedit la preuada estatueta Concha d’Or a la millor pel·lícula al film brasiler ‘Pacificado’ del nord-americà Paxton Winters. En una selecció discreta i sense massa alegries resulta una trista ironia que es concedeix el màxim guardó a aquest previsible melodrama de superació personal i col·lectiva ambientat en l’ambient hostil de les faveles de Rio de Janeiro.

Aquest film, que compta amb producció, entre altres, del cèlebre realitzador nord-americà Darren Aronofsky, té més aviat un format de telenovel·la brasilera que combina la violència de l’entorn amb un conflicte patern-filial a partir del moment que un pare surt de la presó i vol refer la seva vida lluny de la banda de malfactors que liderava i una filla que pràcticament no coneix. La cinta brasilera ha esdevingut una de les grans triomfadores del certamen donostiarra ja que ha aconseguit una encertada Concha de Plata al millor actor pel seu protagonista, Bukassa Kabengele, i, també, un discutible Premi a la millor fotografia per Laura Merians.

Concha de Plata a la millor direcció pel tractament d’una por epidèrmica a ‘La trinchera infinita’

Concha de plata, Greta Fernández | Foto: Pablo Gómez

La Concha de Plata a la millor direcció ha estat pels cineastes bascos Aitor Arregi, Jon Garaño i José Mari Goenaga gràcies a la seva tasca de retratar la memòria dels vençuts i perseguits per un franquisme anihilador a ‘La trinchera infinita’. Després de ‘Loreak (2014) i ‘Handia’ (2017), els tres directors aborden en un to sovint claustrofòbic el cas excepcional d’un republicà andalús que viu amagat del terror franquista durant anys, fins que es va concedir l’amnistia de 1969, presoner de la por. Higinio (Antonio de la Torre), ajudat per la seva dona, Rosa (Belén Cuesta), porta una vida en ombres, tancat en caus, sepultat en vida, per no ser detingut o afusellats pel règim.

Més enllà de l’acurada reconstrucció de les diverses dècades que dura aquesta penosa vida de talp, el film destaca pel tractament visual en què és una pel·lícula mig entrevista, ja que sovint les imatges corresponent a la visió d’Higinio en el seu amagatall, mirant des de petits forats, obertures o a través d’un mirall. Cal destacar que ‘La trinchera infinita’ ha guanyat també el Premi Irizar al Cinema Basc i el Premi al millor guió per Luiso Berdejo i José Mari Goenaga.

Concha de Plata a millor actriu per dues mares patidores

Concha de plata, Nina Hoss | Foto: Jorge Fuembuena

La Concha de Plata a la millor actriu ha estat concedida ex-aequo a l’alemanya Nina Hoss i a la catalana Greta Fernández. Nina Hoss es fica en la pell d’una mare, Anna, mestre de música, dona de caràcter difícil i que viu sota pressió, amb una tensa relació amb el seu fill mentre es capfica en l’educació d’un jove alumne de violí a ‘La audición’ de l’alemanya Ina Weisse. Mentre que Greta Fernández fa el paper d’una lluitadora mare jove, Sara, a ‘La hija de un ladrón’, òpera prima de Belén Funes, coautora també del guió al costat de Marçal Cebrián. Greta porta a terme una interpretació de molta entrega i intensitat en un film que es fa ressò del tema de les infàncies desgraciades i les absències paternes. El primer paper d’envergadura de l’actriu Greta Fernández compta amb l’al·licient especial de veure també pare – Eduard Fernández- i filla treballant plegats en cinema en un duel d’altura.

Resta del palmarès

Premi del Públic de la secció Perles d’altres festivals ha recaigut en el testimonial film sobre el treball dels educadors de joves autistes a ‘Especiales’ dels francesos Olivier Nakache i Eric Toledano. Mentre que el Premi del Públic a la millor pel·lícula europea ha estat pel darrer treball de conscienciació social del veterà director britànic Ken Loach, ‘Sorry We Missed You’. En la secció de Nous Directors la cinta triomfadora ha estat ‘Algunas bestias’ del xilè Jorge Riquelme Serrano mentre que s’atorgava una Menció Especial a la producció búlgar-catarí ‘Sister’ de Svetla Tsotsorkova.

El Premi Horizontes de cinema llatinoamericà se l’ha endut l’argentina ‘De nuevo otra vez’ de Romina Paula i s’atorgava una Menció Especial a la peruana-colombiana ‘La bronca’ dels germans Daniel i Diego Vega. I pel que respecte a la secció Zabaltegui-Tabakalera la triomfadora ha estat ‘Estaba en casa, pero…’ de l’alemanya Angela Schanelec i la Menció Especial l’ha recollit el film francès-sudcoreà ‘Les enfants d’Isidora’ de Damien Manivel.

Article: Joan Millaret Valls

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris