divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Torna el Festival Internacional de curtmetratges de Pineda

Cartell 2019

Pineda de Mar acollirà de l’1 al 6 de juliol la sisena edició del Festival Internacional de curtmetratges organitzat per Cinemart. La programació del festival s’inaugurarà el proper dilluns 1 de juliol, a les 10 de la nit, a la plaça d’Espanya de Pineda amb la projecció de tres curts i el migmetratge protagonista d’enguany: ‘Sara’. Es tracta d’un migmetratge sobre l’escriptora etnogràfica Sara Llorens (Lobos, Argentina 1881 – 1974 Perpinyà), en la seva joventut, amb un retrat força ficcionat de com va ser la vida de la jove Sara per convertir-se en la primera dona Folklorista del país.

Aquest any cal destacar també que Cinemart dona un pas més en les seves produccions i engloba cinc poblacions més per expandir el seu projecte de participació ciutadana a través d’associacions del municipi pel seu film amateur. Les filmacions dels darrers anys, com ‘Serra i Moret’ i ‘Dragut’ es van fer dins la població de Pineda. L’any passat es varen traslladar per enregistrar, també a Santa Susanna, ‘Pau Gibert, el bandoler’ i l’acceptació va ser molt positiva. Per aquest motiu, la iniciativa ha ampliat el territori i s’han enregistrat algunes escenes a Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar i Tordera, sense deixar Santa Susanna i, per descomptat, Pineda de Mar.

La direcció del migmetratge ha estat a càrrec de Marçal Mora, que ja ha dirigit les anteriors produccions pròpies del Festival i que té una àmplia experiència al món del cinema i la televisió.

‘Sara’

‘Sara’

Fruit dels seus estudis, Sara Llorens publicà el Cançoner de Pineda el 1931, amb un recull 238 cançons i 210 tonades. L’any 1902 contrau la tuberculosi que minvarà les seves capacitats però no la tenacitat per aconseguir que les nenes més desfavorides del poble tinguin una educació entrem altres reptes que es proposà. El 1908, i amb la malaltia que no l’abandonarà mai, es casà amb Manuel Serra i Moret, futur alcalde del poble, polític i escriptor que va arribar a ser Conseller de la Generalitat de Catalunya i President del Parlament de Catalunya a l’exili. Amb la guerra civil la Sara Llorens i la seva germana Francisca emprenen camí també cap a l’exili.

 

Cinemart

Edició anterior del festival

És una associació que va néixer fa sis anys per mantenir viu el cinema que, com a tantes altres poblacions, on les sales de projecció van anar tancant deixant d’oferir cultura cinematogràfica a la població, va apostar per crear un festival de curtmetratges a l’estiu.

La seva gran aposta va ser inaugurar l’edició de cada any del festival amb una producció pròpia, on entitats i ciutadans particulars fossin els protagonistes d’un migmetratge. Per donar forma i contingut a l’original proposta, Cinemart dedica tots els seus esforços en recrear una part de la vida d’algun personatge històric de la ciutat, amb la idea de mantenir viva la memòria i homenatjar tots aquells personatges que van aportar alguna cosa a la societat i com no, a millorar la vila de Pineda.

El resultat de cada edició ens trasllada en una gran assistència en el seu primer dia de festival, amb projeccions a l’aire lliure i d’alguns curts seleccionats del festival en l’estrena de la producció amateur de l’any vigent.

Aquest projecte col·laboratiu té com a finalitat dotar a la projecció del film una vida més llarga de promoció, exhibició i d’adquirir més públic, ja que ens comprometen després d’enregistrar a la població, fer cinema a la fresca o a on calgui i projectar el film, tal com fan  per inaugurar el festival any rere any. Amb el film, s’acompanya una exposició de fotografies realitzades per L’associació de fotògrafs de Pineda i d’aquells que col·laboren en el film venint a fer fotos el dia del rodatge.

És una experiència nova, aprenen que és un dia de rodatge i els permet veure que hi ha darrere les càmeres a l’hora d’enregistrar un film, és una experiència engrescadora i motivadora, es coneix molta gent diferent i d’àmbits molt dispars, inèdita en l’àmbit amateur, permet participar en qualsevol apartat de la producció, tant si es vol provar ser artista, com figurant com tècnic o del càtering. Les associacions participen en un àmbit relatiu al seu, ja siguin del teatre, del grup dansaire o qualsevol entitat que englobi un gruix de gent empàtica.

Cinemart amplia la seva proposta i participa en tallers, ofereix practiques per a estudiants del nivell artístic i promou el seu festival. La meitat de l’any es dedica a preparar la producció i rodatge del film i l¡altre meitat el festival de l’estiu, a fi de fer encabir en una nit les seves dues grans passions, el cinema i la seva difusió.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris