divendres, 31 de de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un estudi alerta que la recuperació econòmica no es trasllada a la població del Maresme

Foto: CCM

Una investigació que està duent a terme el Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, per encàrrec del Consell Comarcal del Maresme (CCM), ha fet la primera radiografia de la pobresa i vulnerabilitat social a la nostra comarca. L’estudi, que encara no està acabat, estableix en cinc les causes que aboquen la població del Maresme a situacions d’emergència social. La principal, però, és l’accés a l’habitatge. Els preus de lloguer s’han disparat i estan deixant moltes famílies al carrer.

L’Oficina Comarcal d’Habitatge que ha incrementat en un 21% les tramitacions que realitza sol·licitant ajuts de lloguer. Un dels requisits per poder accedir als ajuts és que el preu del lloguer mensual no sigui superior als 600 euros o als 900 euros en el cas de les famílies nombroses. Per aquest motiu, el Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat aquesta setmana sol·licitar a l’Agència d’Habitatge de Catalunya que augmenti l’import màxim de lloguer o renda mensual per facilitar que més famílies s’hi puguin acollir.

Consell Comarcal del Maresme | Arxiu

L’anàlisi de la realitat dels 30 municipis de la comarca, de les diferències entre poblacions i, fins i tot, entre barris d’un mateix municipi, estan permetent una geolocalització molt precisa de la població que es troba en situació de pobresa o de vulnerabilitat social, així com de les causes que l’han abocat a aquestes circumstàncies.

L’estudi, que previsiblement estarà enllestit el darrer trimestre d’aquest any, alerta que la recuperació econòmica no s’està traslladant al dia a dia de la població del Maresme. Així, a banda de l’habitatge, el mateix informe identifica quatre circumstàncies més que estan abocant una part de la població a situacions de vulnerabilitat: la precarització del mercat de treball, la pobresa energètica, l’increment de problemes de salut mental i la situació d’il·legalitat de molts ciutadans. De fet, segons informen fonts del CCM, a hores d’ara els serveis socials municipals continuen desbordats i no donen abast per atendre les situacions d’emergència social. Fins i tot, segons han manifestat els autors de la diagnosi, s’hi ha detectat un increment. El treball serà bàsic per poder tenir dades objectives i fer-hi front d’una manera eficaç i coordinada entre les diferents administracions.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris