dissabte, 17 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un metge crea una nova fórmula que calcula el percentatge de grassa corporal

Foto: CSMS

Un metge de família de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), el Dr. Eduardo Mill, ha estat l’ideòleg i creador de la ‘Fórmula Palafolls’, un model matemàtic molt simple que permet mesurar de forma ràpida i senzilla el percentatge de grassa que hi ha en el pes corporal del pacient. A hores d’ara ja existeixen moltes fórmules amb aquest objectiu però la complexitat de les equacions, o bé la necessitat d’utilitzar múltiples dades antropomòrfiques per obtenir els resultats, fa molt difícil que es puguin aplicar en una consulta d’atenció primària, on imperen el temps i l’agilitat a l’hora de passar visita.

Segons expliquen fonts de la Corporació, la principal característica d’aquesta equació recau en la simplicitat matemàtica. Només es necessiten tres paràmetres, el pes, la talla i el perímetre abdominal per obtenir el resultat en poc temps. Són unes dades comunes i senzilles d’extreure en una consulta de primària. L’operació permet tenir ràpidament una visió global de les característiques corporals de cada pacient, a més de poder fer un seguiment per veure com evoluciona. El percentatge de grassa i la seva distribució en el cos té una incidència directa en malalties cardiovasculars, càncer o mortalitat.

La fórmula se l’ha batejat com a  “Fórmula Palafolls” perquè el seu inventor la va crear al dispensari d’aquest municipi de la comarca del Maresme on visita. Per a la realització de l’estudi s’ha agafat com a referència la fórmula Clínica Universitària de Navarra-Body Adipocity Estimator (CUN-BAE) perquè avalua la composició adiposa en funció de l’edat, el sexe i l’índex de massa corporal i a més, s’ha provat amb una àmplia mostra de població espanyola (6.000 persones).

La validesa científica de l’esmentada fórmula, que ha estat provada amb una mostra de 994 pacients, 505 dels quals són dones i 489 són homes, ve donada per l’absència de diferències significatives entre els resultats d’ambdues fórmules (Fórmula Palafolls i CUN- BAE). Comparant una equació i l’altra, en els dos sexes, s’ha comprovat que les dades obtingudes eren pràcticament iguals. Aquest estudi ha estat publicat a la revista de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Sermergen), i es preveu donar-li continuïtat per poder aplicar aquesta fórmula en pacients diabètics.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris