La combinació de factors com la sequera, l’afectació del petit escarabat del gènere ‘Tomicus’ i l’existència de diversos fongs està provocant un greu decaïment de gran part dels boscos del Maresme. Aquesta pèrdua de vigor, que s’ha anat accentuant en els darrers dos anys, afecta especialment les masses boscoses orientades cap al sud i les pinedes.
El Consell Comarcal del Maresme ha anunciat aquesta setmana la propera creació de l’agència de boscos del Maresme. Aquesta iniciativa, que es va donar a conèixer en el Consell d’Alcaldes i al Ple de la Corporació, tindrà com a principal objectiu impulsar una gestió forestal sostenible que permeti preparar el pulmó verd de la comarca per afrontar els efectes del canvi climàtic.
Han mort 800 hectàrees de pins
Un informe elaborat pels serveis tècnics de la Federació de les ADF del Maresme conclou que els boscos estan creixent al Maresme, ocupant el que havien estat anteriorment camps de conreu, que s’han abandonat per la falta de rendibilitat econòmica de l’activitat agrícola. Aquest 21 de març, dia Internacional dels boscos, les ADF han destacat que un 63% de la superfície del Maresme és bosc.
Segons informa la Federació d’ADF del Maresme, els boscos privats s’han quedat sense subvencions i sense brigades que restaurin els danys causats per les nevades del març. La Federació assegura en un comunicat que les subvencions que el Departament de Medi Ambient i Habitatge donava als propietaris forestals per fer els treballs dins les seves finques, “no han vingut en la seva majoria al Maresme”.