dimarts, 27 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Jo sé perquè Ferran Adrià tancarà El Bulli

Va ser la notícia del dia:  “Ferran Adrià tancarà El Bulli al 2011”.  Mitjans de tot el món es van fer ressò i es van disparar les especulacions sobre les raons del cuiner per prendre aquesta decisió. Bé, doncs jo crec saber que s’amaga darrera aquesta notícia.

Al llarg dels anys he escoltat, vist i llegit entrevistes – una publicada a aquestes mateixes planes – on Ferran Adrià, quan es parlava de la exclusivitat de El Bulli, es mostrava una mica incòmode. M’explico: quan per a qualsevol altre restaurador el fet de tenir llistes d’espera llarguíssimes seria un motiu d’orgull, Adrià ho viu com una mancança. Fins i tot l’observador atent podria dir que “li fa mal” ser tan exclusiu i no poder fer arribar els seus invents i descobriments als milers de persones que ho sabrien apreciar. M’imagino, fins i tot, que no pot dormir per les nits pensant en com fer que la cuina més exclusiva del món estigui a l’abast de tothom.

Algú dirà que allò que és bo no pot ser per a tothom, però la història ha demostrat que la tendència és que les coses bones s’expandeixin i arribin a les masses. Els llibres, el telèfons, la xocolata i moltes més coses meravelloses van estar a l’abast d’uns pocs i després van arribar a tothom.

Ferran Adrià ha aconseguit mitjançant la innovació, la creativitat, la tecnologia i la perseverància crear una cuina única, un patrimoni cultural de primer ordre. Ara, en aquest parell d’anyets Adrià tornarà a fer servir les mateixes eines per fer un pas més: que la millor cuina del món sigui accessible a tot el món.

La paraula ‘geni’ ha estat utilitzada constantment per definir Ferran Adrià. Sembla que no es pugui arribar més lluny, que no quedi res per fer. Però potser una de les característiques que millor defineix a un geni és que ell no veu el que ha fet. Veu el que queda per fer. I Adrià és un geni i, lluny de complaure’s en allò aconseguit, veu el que està per fer. La universalització de la cuina de qualitat és una d’aquestes coses per fer, i si hi ha algú capaç de fer-ho és un geni com Ferran Adrià.

Per Albano Dante

1 comentari per a “Jo sé perquè Ferran Adrià tancarà El Bulli”

  1. […] Jo sé perquè Ferran Adrià tancarà El Bulli Notícies relacionades:Josep Maria Forn, Gaudí d’Honor […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris