dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Creix el patrimoni arquitectònic de Mataró

mur.jpgEl Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró es modificarà per
incloure un nou Bé Cultural d’Interès Local (BCIL): un obrador de
gerrer que s’ha descobert durant les excavacions arqueològiques
efectuades en el solar, de propietat privada, situat a la cantonada
entre el carrer d’Argentona i la Muralla de la Presó.

El Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró es modificarà per incloure un nou Bé Cultural d’Interès Local (BCIL): un obrador de gerrer que s’ha descobert durant les excavacions arqueològiques efectuades en el solar, de propietat privada, situat a la cantonada entre el carrer d’Argentona i la Muralla de la Presó.

Els treballs arqueològics, que es van portar a terme entre el gener i el febrer de 2007, van permetre documentar els fonaments de la traça de l’antiga muralla que al segle XVI tancava la vila de Mataró. En concret es van localitzar els fonaments de la muralla en una extensió de 37,30 metres i els murs de tanca del pas de ronda. En el centre del solar, que també inclou un antic repartidor d’aigües del segle XIX, es van trobar les restes d’una terrisseria o obrador de gerrer que va ser utilitzat durant els darrers anys del segle XVIII i el primer quart del segle XIX.

Terrisseria de Jaume Catarineu

Del complex artesanal s’han conservat restes de dos forns dels que destaca un per la seva grandària i excel·lent estat de conservació. El forn és d’estructura semisubterrània, del tipus de cambres múltiples, i conserva intactes espais i parts estructurals com la cambra de foc, la graella inferior, espais d’alimentació i part de la cambra de cocció. També es pot apreciar el naixement de les voltes de coberta.

Aquest obrador de gerrer, amb gran capacitat de producció, fabricava terrissa popular domèstica, especialment vaixella de taula: plats vidrats i envernissats del tipus "llosa a la genovesa", molts d’ells amb decoració. A l’interior del forn s’han trobat també estris i elements de treball de terrisser com caixes per enfornar plats, falques, motlles de guix dels quals alguns encara conserven el plat en cru abans de la cocció.


per Redacció | Aj. Mataró | Foto Sxc.hu

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris