dissabte, 15 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Far serà propietat de Calella

La Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat una Proposició no Llei del Grup Parlamentari Català (CiU) per la qual es dóna resposta a l’interès expressat pel municipi de Calella, i reivindicació de la cap de llista de CiU en aquest municipi, Montserrat Candini, establint-se que, en el termini màxim d’un any, es procedirà a la subscripció d’un Conveni entre l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària de Barcelona pel qual s’atorgarà la concessió al Consistori perquè determini l’ús que convingui de les instal·lacions i terrenys adjacents del Far de Calella.

En concret, la Proposició no de Llei de CiU, consensuada amb el PSOE, estableix que aquest conveni suposarà l’atorgament d’una autorització oconcessió al Consistori, amb la finalitat que les instal·lacions iterrenys adjacents del citat far tingui l’ús que es convingui garantint en qualsevol cas a l’Autoritat Portuària la no afectació de l’exercici de les seves competències de gestió de les ajudes a la navegació.

El portaveu de Medi Ambient de CiU al Congrés, Josep Maria Guinart, ha explicat que malgrat la voluntat expressada pel consistori de Calella respecte a aquesta instal·lació, l’Autoritat Portuària de Barcelona,responsable de l’equipament, ha congelat el procés de negociació amb l’Ajuntament fins ara argumentant que s’està estudiant la possibilitat de crear una fundació que s’encarregui de tots els fars que queden en la costa catalana i que no pertanyen als municipis.

“L’Ajuntament de Calella considera que ha de garantir-se en qualsevol cas l’ús públic d’aquests espais”, ha concretat Guinart, i “sol·licita poder participar directament en la gestió relativa a l’equipament situat en elseu territori”.

El diputat de CiU ha detallat que el Far de Calella és un dels símbols més coneguts de la ciutat i l’Ajuntament d’aquest municipi s’ha mostrat endiverses ocasions interessat en poder ser el seu propietari. Situat al Puig de la Torreta, serveix per orientar als vaixells que volen trobar els ancoratges de Mataró o Palamós.

El Far va ser inaugurat el 15 de desembre de 1839 i es va electrificar al1916, convertint-se en el primer far elèctric de Catalunya per la proximitat amb la important població industrial de Calella, llavors amb grans fàbriques de gènere de punt. Està format per una torre blanca de 10 metres d’altura que sobresurt d’una casa; es tracta d’una torre cilíndrica que ha estat molt representada en l’imaginari col·lectiu de Catalunya. El punt lumínic està a 46 metres sobre el nivell del mar.

L’alcaldable per CiU a Calella, Montserrat Candini, un cop aprovada la cessió de l’us del Far, ha volgut agraïr “a tots els partits polítics haver votat a favor de la proposició no de llei de CIU i molt especialmentals regidors del PSC de l’Ajuntament de Calella, amb els quals varem mantenir una reunió per tancar tots els possibles serrells de la negociació". Candini ha volgut, a més, “destacar la importància que té per a la ciutat de Calella que els seus representants sàpiguen negociar allà on toca les qüestions vitals per al municipi, sense descartar cap instància, ni cap interlocutor, amb independència del seu color polític”. Finalment, la cap de llista de Ciu a les propers eleccions municipals, ha anunciat la seva voluntat de fer en el Far un Centre d’Interpretació de la Natura, amb vocació pedagògica i també de reclam turístic .” El Far de Calella – ha dit –  pot esdevenir en el temps un lloc de referència del Patrimoni Natural de Catalunya, atesa la seva privilegiada posició entre el Mar la Muntanya que representa el Parc Natural del Montnegre–Corredor”.


per Redacció | Candini x Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris