divendres, 30 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Congrés aprova la creació d’un fons de rescat per als peatges de les autopistes

autopista_280x87_02.jpgEl Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts al vespre per unanimitat tramitar la proposició de llei presentada pel Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de crear un fons estatal per a l’homogeneïtzació, el rescat selectiu i la subvenció dels peatges de les autopistes.

El Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts al vespre per unanimitat tramitar la proposició de llei presentada pel Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de crear un fons estatal per a l’homogeneïtzació, el rescat selectiu i la subvenció dels peatges de les autopistes.

Fons estatal

Amb aquesta iniciativa, el Parlament demana que es creï un fons estatal amb aquest triple objectiu: homogeneïtzar les tarifes d’arreu de l’Estat, procedir al rescat selectiu de peatges considerats "injustos" per als ciutadans – com per exemple, el d’Alella – i subvencionar aquells peatges de trànsits freqüents dels usuaris habituals.

Recaptació del fons

Així, totes les comunitats autònomes que, com Catalunya, tenen al seu territori autopistes de peatge, haurien de crear un fons que es nodriria de les aportacions que l’Estat recapta de les empreses concessionàries, mitjançant l’impost de societats i l’IVA, i les aportacions que reben les comunitats amb els recursos procedents dels impostos autonòmics sobre aquestes mateixes empreses. D’altra banda, el fons també es nodriria de les donacions anuals que els pressupostos estatals i autonòmics establissin i d’altres recursos provinents de les concessionàries. Finalment, el repartiment territorial del fons s’hauria de fer d’acord amb el pes de la recaptació en cada comunitat respecte al conjunt de l’Estat.

Proposició

La proposició ha estat defensada davant el Ple del Congrés pels diputats de la cambra catalana Josep Rull (CiU), Roberto Edgardo Labandera (PSC-CpC) i Sergi de los Ríos (ERC).

Segona vegada

Es dóna la circumstància que aquesta mateixa proposició ja va ser impulsada durant la legislatura passada pels cinc grups que integraven el Parlament (CiU, PSC-CpC, ERC, PPC i ICV-EUiA). Concretament, va ser el 18 de novembre de 2004 quan el Ple va acordar també per unanimitat enviar la proposta a la Mesa del Congrés.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris