dissabte, 31 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El dofí avarat a la platja de Mataró va morir per morbilivirus

dofi_280x87.jpgLa necròpsia realitzada a l’exemplar de dofí que va aparèixer avarat a la platja de Mataró el passat 19 d’octubre ha certificat que el mamífer aquàtic va morir afectat per morbilivirus.

La necròpsia realitzada a l’exemplar de dofí que va aparèixer avarat a la platja de Mataró el passat 19 d’octubre ha certificat que el mamífer aquàtic va morir afectat per morbilivirus.

Positiu

La necròpsia, realitzada pels tècnics del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA) de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha certificat el positiu d’aquest virus.

Presència del virus

Això confirma les sospites dels experts del CRAM sobre l’existència d’una presència estable del morbilivirus a la costa catalana. Tot i així, segons informen els responsables del Centre, el nombre de casos actual fa pensar en una normalització de l’activitat del virus després de dues epidèmies successives que van afectar a un bon nombre d’exemplars. La primera d’elles va ocórrer durant els anys 90 i 91, i va provocar la mort de milers de dofins a tota la mediterrània. El segon rebrot es va produir l’any passat, afectant a unes desenes de dofins llistats a Catalunya.

Denominació genèrica

El morbilivirus és una denominació genèrica que agrupa a diferents tipus de virus molt extensos que afecten a grups específics de mamífers. L’anomenat Delphinid distemper virus afecta als dofins llistats i les seves conseqüències per l’animal són lesions multiorgàniques, principalment en els sistemes respiratori i nerviós, causant una mort segura i ràpida. Degut a que aquesta espècie es mou en grans col·lectivitats, el virus acostuma a afectar a grups sencers dels mateixos tot provocant avaraments massius a les nostres platges, normalment en un estadi irreversible de la malaltia.

Avaraments d’espècies marines

La clínica i recuperació d’espècies marines en perill avarades al litoral català és una tasca assumida pel CRAM gràcies a l’acord que manté amb la Generalitat. D’aquesta manera, totes les trucades al número d’emergències (112) referides a avaraments d’espècies marines amenaçades es deriven als especialistes del CRAM.

per Redacció | Ramon Texidó | Foto: sxc.hu

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris