dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Josep Gelpí – Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara

jgelpit.jpgAvui entrevistem a Josep Gelpí, President de l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara. El passat 17 de maig, aquesta entitat malgratenca va realitzar la primera reunió informativa al Centre Cultural de Malgrat. La trobada va servir per informar a les famílies interessades en acollir nens i nenes sahrauís durant aquest proper estiu.

Avui entrevistem a Josep Gelpí, President de l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara. El passat 17 de maig, aquesta entitat malgratenca va realitzar la primera reunió informativa al Centre Cultural de Malgrat. La trobada va servir per informar a les famílies interessades en acollir nens i nenes sahrauís durant aquest proper estiu.

jgelpi.jpgEn què consisteixen les Colònies en Pau 2008 per a nens sahrauís?
Les Colònies per a infants sahrauís s’emmarquen dins el projecte Vacances en Pau i els objectius principals són treure’ls d’un entorn hostil, ja que els mesos que estan entre nosaltres, els campaments de refugiats arriben a 50 graus a l’ombra. També, se’ls vol donar l’oportunitat de conèixer un altre vida fora del desert, a més, se’ls facilita l’accés a una atenció mèdica i, si cal, especialitzada.

Quines experiències aporta a les famílies acollidores i a la nostra societat?
Educar als nostres infants en els valors de la solidaritat i el compromís que això comporta. També permet sensibilitzar la societat envers la problemàtica dels campaments de refugiats. Alhora, es dóna suport al Poble Sahrauí de la seva Justa Causa en el procés de la realització d’un Referèndum per l’Autodeterminació i la Independència.

Quina és la situació dels infants en els campaments de refugiats?
Així com la gent gran, els més vulnerables són els infants, i encara més, des de que el PMA (Programa Mundial d’Aliments) i l’ACNUR (Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats) han retallat part de l’ajut humanitari que duien a terme. Per tant la població infantil és la més perjudicada.

Quina informació prèvia han de tenir les famílies catalanes que els volen acollir a casa?
La informació que es transmet a les possibles famílies acollidores és la del boca-orella d’experiències d’anys anteriors, així com les nocions bàsiques que s’expliquen sobre la seva cultura, religió, idioma i manera de fer, encara que els infants ho són aquí i allà.

Quan temps duren les Colònies?
Les Colònies per a infants sahrauís duren dos mesos, juliol i agost.

Com es facilita la comunicació amb els menuts i la seva integració durant el període de les colònies?
Són nens i nenes molt eixerits i espavilats i l’edat en que venen, bàsicament, és d’entre 7 i 12 anys. Si han vingut altres anys a Catalunya o a l’estat espanyol, tant pot ser que parlin en Català com en castellà. Però si és la primera vegada que vénen es fan entendre i entenen molt ràpidament. El seu idioma és el Hasania derivat de l’àrab, però a primària ja els hi ensenyen el castellà com a ex-colònia espanyola que era el Sàhara.

Com han anat les experiències d’anys anteriors?
Com gairebé totes les coses, a vegades van molt bé i d’altres no tant, però en termes generals funciona prou bé. La mostra ho tenim en les famílies que van repetint el projecte.

Desconeixem la realitat del poble sahrauí. Breument, quina és la seva situació real després de tants anys d’exili?
Ara ja farà 33 anys. La seva situació com a refugiats cada cop es veu més poc esperançadora, per això la societat civil els hi hem de donar i donem el màxim suport, acollint durant dos mesos aquests infants sempre tenen un alè més per a seguir lluitant i de que no estan sols. Aquests infants són els ambaixadors del seu Poble. En quan el Sàhara ocupat pel govern marroquí i la violació sistemàtica dels DD.HH. no para de fer-se i augmentar dia a dia.

Com es va crear l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara?
L’any 1996, a través de Malgrat Solidari, ens va arribar la informació de que es feien Colònies per infants refugiats sahrauís, i vingueren els primers nens i nenes a casa nostre. Davant del conflicte i creient amb la necessitat que tenien de tirar endavant el referèndum promès, es va crear la Plataforma Malgrat amb el Sàhara amb el suport de 28 entitats locals. L’any 2004 es creà l’actual Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara.

L’Associació compta amb el suport dels consistoris de l’Alt Maresme. En què es concreta el seu ajut?
Sí, així és. Tenim el suport econòmic i material de les administracions locals i el seu ajut bàsicament és la d’eixugar les despeses dels bitllets d’avió per venir fins a les nostres contrades. Els pobles que participen en el projecte i sota la coordinació de Malgrat són Tordera, Palafolls, Malgrat, Santa Susanna, Pineda, Calella, Sant Pol i possiblement enguany també Canet.

Com es poden adreçar a l’Associació les persones interessades?
Les possibles famílies interessades es poden adreçar al telèfon: 666 568 222.

per Ramon Texidó

1 comentari per a “Josep Gelpí – Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara”

  1. […] de Tordera, Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella i Sant Pol de Mar (entrevista 2008) . Notícies relacionades:Preparen les Colònies per a Infants Sahrauís per al proper […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris