dissabte, 31 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Noves minideixalleries urbanes a Calella

minideixalleries_calella_2008_05p.jpgCalella ha començat a instal·lar noves minideixalleries
urbanes a diversos indrets de la ciutat. Aquests innovadors contenidors
de recollida selectiva permeten als ciutadans fer una selecció de 7
petits residus sòlids d’ús domèstic, facilitant un reciclatge més
còmode i efectiu.

minideixalleries_calella_2008_03.jpgL’Ajuntament de Calella ha començat a instal·lar noves minideixalleries urbanes a diversos indrets de la ciutat. Aquests innovadors contenidors de recollida selectiva permeten als ciutadans fer una selecció de 7 petits residus sòlids d’ús domèstic, facilitant un reciclatge més còmode i efectiu.

Reciclatge específic

Els usuaris poden dipositar en els dipòsits convenientment classificats, piles i bateries de mòbil, bombetes de baix consum, bombetes halògenes, CD/DVD, cartutxos d’impressora i telèfons mòbils. Inicialment, el consistori calellenc instal·larà 5 minideixalleries urbanes a la ciutat.

Piles i bateries de mòbil (PIL/B)

Les piles convencionals i alcalines es trituren per a separar l’embolcall de l’interior. De l’embolcall s’obté paper, plàstic i materials fèrrics; i, de l’interior, s’obtenen metalls pesants i altres compostos químics. Les piles de botó es sotmeten directament a un procés de destil·lació i condensació que permet obtenir mercuri amb un grau de puresa superior al 96%.

Les bateries de mòbil es trituren per separar de la carcassa els components metàl·lics, plàstics i, si hi ha paper (etiquetes), també. El producte interior de la bateria s’ataca químicament per separar els diferents components.

Bombetes de baix consum (BBC)

Es separen en tres components: el casquet d’alumini, la part plàstica que conté l’electrònica i el tub de vidre del qual s’obté mercuri.
Bombetes halògenes (BOM)

Es trituren per separar el vidre dels components metàl·lics. CD/CVC

Es ratllen les cares que contenen la informació per obtenir pols d’alumini i, la resta – el disc de plàstic transparent -, es tritura per a fabricar nous materials plàstics.
Cartutxos d’impressora (CAR)

Es sotmeten a un test electrònic per a comprovar que estan en bon estat i, si és així, es recarreguen amb tinta i es tornen a comercialitzar.

Telèfons mòbils  (TEL)

Aquests s’envien pel desenvolupament de diferents projectes al Tercer Món, col·laborant amb la campanya de la Creu Roja i la Fundació Entreculturas, recaptant diners dels mòbils que encara estan prou bé. Els altres es reciclen, separant els components plàstics dels metalls, i enviant la part electrònica a una planta específica de reciclatge.


per Redacció | Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris