dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Anna Maria Soler

“No volem tortures”

annamariasolerp.jpgEntrevistem a l’Anna Maria Soler, membre d’ACTYMA (Asociación Contra Tortura y Maltrato Animal), que ens parla de la campanya "Prou", a través de la qual s’estan recollint signatures al Maresme per demanar al Parlament català, entre altres reivindicacions, l’abolició de les corrides de toros a Catalunya.

Entrevistem a l’Anna Maria Soler, membre d’ACTYMA (Asociación Contra Tortura y Maltrato Animal), que ens parla de la campanya "Prou", a través de la qual s’estan recollint signatures al Maresme per demanar al Parlament català, entre altres reivindicacions, l’abolició de les corrides de toros a Catalunya.

annamariasoler.jpgEn què consisteix la campanya "Prou"?
La campanya “Prou” ha estat ideada per una colla de persones animalistes de tot Catalunya; no és política, som gent d’apeu, gent de protectores, d’associacions, … sí és cert que pot haver algú que sigui polític però d’entrada és un moviment popular.

Aquest moviment s’ha creat per abolir els braus (corrides de toros) del territori català. Es recullen signatures dels ciutadans de Catalunya, per portar al Parlament, i així  demostrar la voluntat del poble català que aquestes "pràctiques" aquí no les volem. Aquí no volem vessament de sang innocent per disfrutar; no volem tortures. Prop del 80% dels catalans així ho diuen.

Quantes signatures voleu assolir?
Ens han posat com a límit 50.000, que ja les tenim, però volem aconseguir-ne totes les que puguem; si pot ser 200.000. Tenim temps fins el 6 de Maig.

Abans eres membre del Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (PACMA). A quina entitat estàs vinculada actualment?
Ara soc membre d’ACTYMA, (Asociación Contra Tortura y Maltrato Animal). No és política, però lluita de valent.

Com valoreu els vots que els partits antitaurins van assolir a les darreres consultes electorals?
Quan vaig ser al PACMA, – Partit al que respecto molt, pel que representa -, doncs, les eleccions varen anar molt bé.

Què exigiu a les administracions?
De les administracions exigim que siguin coherents; que s’impliquin en el problema que hi ha, i no és pas petit: ajudar a les protectores, ajudar des del municipi a esterilitzar i posar xips als animals i censar-los,  tancar les botigues de venda de animals – doncs després de ser la joguina de torn, s’abandona i, a vegades, si és femella, va amb les cries -; castigar amb pena de presó als maltractadors de gossos, gats, …. També als que pengen als galgos, …. i d’altres tipus de maltractaments. També, l’abandonament, prohibir els espectacles on es fa patir l’animal (circs, correbous, …), i on se’ls tortura fins la mort (curses de braus, toro de la Vega, toro de Coria….., vaquilles).

Com veieu hi ha molta feina a fer, i els diners que es destinen a aquests actes bàrbars i vergonyosos podrien ajudar a les protectores.

Els polítics han de fer una bona llei de protecció animal i deixar de veure un animal com una cosa. Un animal és un ser viu i, com a tal, té els seus drets. Fins que no es mirin a un animal com un ésser que sent, pateix, té sentiments, etc. no farem res.

A part de demanar l’abolició de les corrides de toros, en quins altres escenaris us esteu movent?
ACTYMA s’està movent en tots els àmbits, no només contra la tauromaquia. També lluitem contra els correbous i els maltractaments en general. Hem arribat a fer moltes denúncies d’animals on se’ls tenia sols tancats a un pis sense aigua, ni menjar, etc. També estem a favor del projecte “GRAN SIMIO”, on es lluita per preservar als grans simis, goril·les, orangutans,… que estan en perill d’extinció.

Creieu hi ha prou consciència a la societat contra el maltractament animal?
Vull pensar que sí, al menys en la tauromaquia se saben més coses d’aquesta cruel "pràctica" que abans es portava més callada. Tot i amb això crec que estem mol lluny d’on hauríem d’ésser, ja que estem al segle XXI i, malauradament, el maltractament animal segueix. Crec que a les escoles també hi convindria fer xerrades perquè els joves, nens i nenes aprenguessin a estimar els animals.

Creus que aquest tipus de maltractament també té una relació directa amb el maltractament entre les persones?
Crec que la violència genera violència, i crec que si una persona no pot maltractar a un animal, difícilment maltractarà una persona. Però si és capaç d’acarnissar-se amb un ser viu innocent (dic innocent perquè quan són els amos, l’animal confia amb ells) i indefens, són capaços de fer-ho amb qualsevol ésser viu.

Per això cal treure aquestes costums violents, que en diuen "culturals", i fer més educació als col·legis. La generació que ve, té la clau de que això pugui canviar. Nosaltres sols anem preparant el camí; jo confio amb això.

Com evoluciona la campanya dels municipis antitaurins?
Molt bé. Cada vegada n’hi ha més. És cert que la cosa va a poc a poc, però anem sumant.

Quina és la vostra relació amb altres entitats de protecció dels animals?
Molt bona, Com he dit abans, aquesta campanya la formem tot tipus de persones, d’entitats, protectores de tots els pobles de Catalunya que ens hem ajuntat en aquest moment per aturar aquesta barbàrie.

Quines altres iniciatives esteu preparant?
De moment anem seguint amb el que tenim previst: denúncies i manifestacions.

Per acabar, Gandhi deia que "La grandesa d’una nació es mesura en com tracta els seus animals". Com valores aquesta frase?
Aquesta frase és fabulosa…ho diu tot! Diu que una nació que estima els seus animals és gran; i és gran perquè és compassiva, humana, sàvia, culta, civilitzada,…; res a veure amb la nació que tenim, on maltracten els animals per riure i disfrutar, mentre aquell ser viu pateix. Una nació falta de tot això, no és compassiva, no és humana, no és sàvia, ni culta (per més art que vulguin dir que és) i, per tant, no és civilitzada. I mentrestant, els polítics sense fer res.

per Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris