divendres, 30 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Caldes ‘agermana’ la mongeta del ganxet amb les ‘Alubias de Tolosa’

mongetes_280x87.jpgCaldes d’Estrac celebrarà els propers 14 i 15 de novembre la tradicional celebració de les Jornades Gastronòmiques de la Mongeta del Ganxet mitjançant la primera Mongetada popular, amb el protagonisme de les reconegudes ‘Alubias de Tolosa’.

Caldes d’Estrac celebrarà els propers 14 i 15 de novembre la tradicional celebració de les Jornades Gastronòmiques de la Mongeta del Ganxet mitjançant la primera Mongetada popular, amb el protagonisme de les reconegudes ‘Alubias de Tolosa’.

Nova fórmula

Segons fonts municipals, els restauradors de Caldes d’Estrac han decidit enguany ‘aparcar’ aquest certamen gastronòmic que des de fa onze anys té lloc a Caldes, "a causa de la crisi econòmica existent". Per aquest motiu, el consistori caldenc ha cercat noves fórmules per continuar amb la referència d’aquest esdeveniment que gira entorn la mongeta del ganxet, un dels productes més preuats al municipi, juntament amb el pèsol de la floreta.

Presentació

Així, en primer lloc, l’Equipament de Promoció Econòmica i Cultural acollirà el proper dissabte 14 de novembre, a partir de les 6 de la tarda, una xerrada durant la qual el prestigiós restaurador basc Roberto Ruiz Aginaga – del restaurant Frontón de Tolosa – presentarà les característiques de l’anomenada i reconeguda "Alubia de Tolosa" (Gipuzkoa), un llegum de color negre i mida petita que es cultiva en aquest indret del País Basc, i la manera de cuinar-lo i menjar-lo constitueix tot un ritual gastronòmic de la zona. A més, aquest plat s’acompanya d’altres productes que també tenen el segell de qualitat – la denominació Gipuzkoa – del Govern Basc, concretament la coneguda "Morcilla de Beasain" i las "Guindillas de Ibarra". Durant la xerrada també hi seran presents el president de la Cofradía de la Morcilla de Beasain (Gipuzkoa) i representants de l’Ajuntament de Tolosa. En acabar l’acte, totes les persones assistents podran degustar un tast de mongeta del ganxet, cuinat per la restauradora local Emma Gironès.

Primera Mongetada

Segons informa l’organització, el plat fort del cap de setmana arribarà el proper diumenge, 15 de novembre, amb la celebració de la Primera Mongetada popular amb Alubias de Tolosa, cuinades magistralment en directe des de primera hora del matí – a l’esplanada de Can Muntanyà de Caldes – pel mateix restaurador Roberto Ruiz Aginaga. La Mongetada popular, que tindrà un preu de 2,5 euros per persona, inclou la cassola en què se servirà el pla i que esdevindrà un record. La recaptació es destinarà íntegrament al fons per a la construcció a l’Índia de l’escola "El Somriure dels Nens" – projecte solidari de l’associació caldenca que duu el mateix nom – i que col·laborarà de forma activa en aquest acte.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris