dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Comença la distribució del llibre-homenatge a Xesco Boix

xesco_boix_280x87_02.jpgEl llibre "Xesco Boix. Història de la Nostra Història" s’ha començat a distribuir aquesta setmana. El proper divendres 17 d’abril, a les 20 h., la Llibreria La Llopa de Calella acollirà la presentaciò de l’obra, a càrrec del filòleg calellenc Joan Ferrer i Costa.

El llibre "Xesco Boix. Història de la Nostra Història" s’ha començat a distribuir aquesta setmana. El proper divendres 17 d’abril, a les 20 h., la Llibreria La Llopa de Calella acollirà la presentaciò de l’obra, a càrrec del filòleg calellenc Joan Ferrer i Costa.

Homenatge

Aquest llibre, del qual són autors Lluís M. Panyella – cantant animador, ex-membre del grup Cinc Dits d’Una Mà junt amb Xesco Boix – i la periodista i també cantant animadora, Maria-Josep Hernàndez, és un homenatge a Xesco Boix (1946-1984), introductor del folk song i pioner de l’animació per la mainada a Catalunya, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort. Un apropament fidel i rigorós a la seva persona i obra, a través de testimonis propers dels seu entorn, així com de persones que van compartir amb ell moments i fets històrics. Els entrevistats parlen de Xesco Boix i també del context social, polític i cultural que van viure a les acaballes de la dictadura, durant la transició i als inicis de la democràcia. El llibre també un CD inèdit: una carta sonora d’en Xesco, amb cançons i reflexions.

40 testimonis

Entre els testimonis hi ha Jaume Arnella, Raimon, Pete Seeger, Jordi Roura (Ara va de Bo), Núria Ventura, Eduard Estivill, Montse Domènech, Els Cinc Dits d’una mà (Àngel Daban, Noè Rivas, Toni Giménez i Lluís M. Panyella), Tortell Poltrona, Pilarin Bayés, Fina Rifà, el president Jordi Pujol, Marina Rossell, Miquel Pujadó, Mn. Miquel Raventós, Joan Vilamala (Esquirols), l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, el folklorista castellà Joaquin Díaz… i fins a 40 persones.

Xesco Boix

Segons reflecteix el llibre, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, en Xesco era un home de contrastos però tots els testimonis coincideixen en la seva generositat, el seu compromís ètic i social, la preocupació per la formació adequada dels infants i el treball rigorós per la cançó, la cultura popular i la llengua catalana, des d’una visió àmplia i universalista. Xesco Boix va haver de lluitar amb coratge i dificultats contra una dictadura, contra els models socials establerts i contra una complexa malaltia, però, malgrat tot, va fer història i s’ha guanyat un lloc a la història de Catalunya.

per Redacció | Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris