diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

David Patricio

david_patricio_100x100.jpg"La passió per la música s’encomana"

Parlem amb el músic David Patricio que des de fa 15 anys es dedica a l’ensenyament musical, i des de en fa 3 ha engegat l’acadèmia de guitarra Estudi Lokal, ubicada al Barri de Cirera de Mataró. Estudi Lokal aposta per un ensenyament intensiu i personalitzat, intentant descobrir el talent dels alumnes, i que siguin els mateixos alumnes els que puguin explotar les seves aptituds. 

david_patricio_100x100.jpg"La passió per la música s’encomana"

Parlem amb el músic David Patricio que des de fa 15 anys es dedica a l’ensenyament musical, i des de en fa 3 ha engegat l’acadèmia de guitarra Estudi Lokal, ubicada al Barri de Cirera de Mataró. Estudi Lokal aposta per un ensenyament intensiu i personalitzat, intentant descobrir el talent dels alumnes, i que siguin els mateixos alumnes els que puguin explotar les seves aptituds.

Com va sorgir la idea de crear un sistema propi d’ensenyament de la guitarra, a més amb material didàctic també propi?
Part del material que fem servir el vaig crear per ensenyar-me a mi mateix, per treballar àrees concretes de la música, o per desenvolupar una tècnica o estil concret. Però també sorgeix de diverses experiències; fa uns anys vaig viure a Anglaterra, estudiava un curs sobre didàctica musical i pedagògica. Arrel d’això, em van oferir incorporar-me com a professor de guitarra elèctrica i composició a la Universitat de Porsmouth, i per fer-ho, era imprescindible que presentés un programa d’ensenyança. Per altra banda, vaig estar com a professor a l’escola Jam Session de Barcelona, amb l’encàrrec d’elaborar un programa d’estudis que cobrís 4 anys d’ensenyança de guitarra, juntament amb altres professors. Aquest tipus de treballs m’han fet pensar molt en els passos que s’han de donar per aprendre d’una forma el més eficient, progressiva i sòlida possible.

estudi_lokal_mataro_800x600.jpgEn què es diferencia principalment l’ensenyament tradicional amb el vostre?
El mètode que fem servir a Estudi Lokal és una selecció d´exercicis per treballar les diferents àrees de l’estudi de la guitarra d´una forma eficient, però també amb una filosofia de treball i d’estudi. Per començar, jo no em sento ben bé un professor, més aviat em veig com un entrenador o un tutor; la meva feina és posar l’alumne en aptitud d’aprendre, supervisar el seu aprenentatge i el grau de motivació. La resta ho fan ells mateixos. Ho veig com si entrenés un atleta; potenciar les seves qualitats personals i entrenar les possibles debilitats. És fonamental que l’alumne o esportista sàpiga que el seu entrenador aposta per ell; l’aprenentatge és una qüestió de fe.

Arriba un moment que els propis alumnes actuen com a entrenadors per als seus companys, a Estudi Lokal intentem fomentar la interacció amb combos, classes de grup, o repertoris que els alumnes treballen de forma conjunta.

Potser el sistema clàssic ja no s’adapta a les necessitats dels alumnes actuals?
El sistema clàssic té coses molt bones, però em consta que un grapat de professors clàssics han fet odiar el solfeig i l’harmonia a tota la humanitat i per sempre més. Bé, és una broma. A Estudi Lokal tenim un grup d´alumnes de 14 anys que tenen el nivell que jo mateix tenia amb 20 anys, i els encanta analitzar intervals o fer dictats. Per tant, penso que el tractament és important. Vaig tenir l´honor d´estudiar solfeig amb Rafael de La Vega, i era divertidíssim.

Recentment s’ha afegit al vostre centre el guitarrista mataroní Eugeni Moreno. Què ha aportat a Estudi Lokal?
L’Eugeni Moreno, sent ja un guitarrista consolidat, volia ampliar els seus coneixements, i després de treballar junts en la seva formació durant més d´un any, en va néixer una molt bona relació. És un gran guitarrista i l’alumne que tots els professors voldrien tenir; rigorós, aplicat i responsable. Un dia el vaig convidar a donar una classe als més petits i em van sorprendre les seves qualitats com a mestre. Durant l’any jo estic bastant carregat de feina, i va ser com una escletxa de llum. Arrel d’això, ens han sorgit un munt d’idees i projectes formatius.

La vostra ensenyança és intensiva i personalitzada. Això, per una banda, és un esforç afegit per a vosaltres. Aquest aspecte enriqueix la relació professor-alumne?
Penso que quan tens al davant un alumne que desitja amb el seu cor tocar la guitarra, i que té la necessitat de fer música, i tens la possibilitat o el privilegi de poder-lo ajudar i de fer que confiï en sí mateix com a músic, la satisfacció i el respecte que reps a canvi no es poden pagar amb diners. La complicitat és instantània.

Com s’inculca la passió per la música?
Crec que la passió per la música no es pot inculcar, el fet d’inculcar alguna cosa encara que sigui la millor del món, va en contra de la llibertat de l´altra persona. Més aviat s´encomana; qualsevol persona que toqui un instrument, ho fa perquè ha vist algú altre fer-ho i l´ha motivat.  Si tens la possibilitat d´interactuar amb algú que faci alguna activitat interessant és possible que vulguis provar-ho, i tenir la possibilitat de compartir-ho amb aquesta persona.

La clau del vostre mètode és que un mateix descobreixi el seu propi talent, les seves pròpies aptituds? Hi ha alumnes que es sorprenen a ells mateixos?
Quan veiem un alumne jove amb talent musical i motivació, fem que aprengui de forma sòlida i continuada; de gran segur que tindrà uns coneixements musicals importants i un domini de l’instrument que hagi triat. I no només això, penso que és molt important que els nois entrin en l’etapa de l’adolescència amb un interès real per alguna disciplina, com l’esport, la música, el teatre o qualsevol activitat creativa o artística; és un gran catalitzador de les emocions!

estudi_lokal_mataro_800x600_02.jpgTambé, com és lògic, hi ha diferents grups d’edat. Al vostre parer, quina és l’edat més idònia per començar a aprendre a tocar la guitarra?
Per fer música no hi ha edat, encara que la guitarra és un instrument amb un començament difícil. Estudi Lokal disposarà d’un mètode d’ensenyança que comenci als 8 anys i que continuï fins al 18. Creiem que als 8 és una bona edat per començar d’una forma relaxada, educant el ritme i l’oïda. Als 14, els alumnes ja tenen coneixements sobre la guitarra i la música, aleshores és el moment d’iniciar una fase més seriosa i intensa de l’aprenentatge, donant la possibilitat a l’alumne de triar guitarra flamenca, clàssica o elèctrica. En aquesta fase es treballa sobretot la tècnica de l’instrument, l’educació de l’oïda i harmonia. Coincidint amb l’inici de l’adolescència, la capacitat d´aprendre a aquesta edat es il·limitada. A aquest grup el denominem “Guitar Gym Junior”. Del 16 als 18 anys en endavant continuem treballant la tècnica, però posem molt més èmfasi en la improvisació i la composició.

Utilitzeu les noves tecnologies?
Sí. Podeu veure un resum de les nostres activitats a la xarxa; ens podeu trobar al Facebook (Estudi Lokal Mataró) o bé al Myspace (www.myspace.com/estudiolokal). Tenim en ment potenciar-ho, i compartir a través de la xarxa material i activitats.

Què ens podeu explicar sobre la vostra producció musical?
Hem treballat en alguns projectes, però en l’actualitat estem totalment inmersos en la construcció del que serà el nou estudi de gravació d’Estudi Lokal; hem dedicat les vacances a treballar en la seva construcció. Tenim esperances de poder gravar moltes cançons fantàstiques quan tot estigui a punt.

El proper 2 de setembre realitzeu la 3ª Audició al Ceip Antonio Machado de Mataró, oberta a tothom. En què consisteix aquesta tercera trobada?
Ho venim celebrant anualment. La III Audició la farem en el marc de les festes del Barri de Cirera. Més que una audició en el sentit tradicional, intentem reunir els alumnes que han estudiat amb nosaltres en el passat, així com els alumnes actuals i els professors, i celebrar entre tots una festa de la guitarra!

Amb anterioritat heu organitzat dues edicions del Discconcert i una festa amb alumnes del centre. Com van anar aquestes experiències solidàries?
El Discconcert el portem fent des de fa 2 anys, és una mena d’audició per als nois de la Fundació Maresme; són el millor públic del món!!! A part, anualment també organitzem una “Jornada d’introducció a la guitarra” a les Thos i Codina, on toquem en un petit concert de guitarra-rock als alumnes nouvinguts que comencen 1r d’ESO. El fet de veure tocar la guitarra de ben aprop i veure que és divertit, els motiva, i a alguns d’ells els serveix d’estímul per començar a estudiar.

Teniu algun nou projecte en perspectiva que també voleu compartir?
Aquest setembre comencem un nou curs a Estudi Lokal amb els alumnes (les inscripcions ja estan obertes). I en perspectiva, amb l’Eugeni Moreno també tenim planejat fer uns quants concerts junts durant l´hivern; volem que sigui un concert-conferència que intenti apropar la guitarra a tots els públics, recordant algunes cançons de guitarra històriques, i també algunes de nostres.

Per acabar, després de tots aquests anys d’experiència professional, de què n’esteu més satisfets?
De tots els nois que han estudiat o estudien amb nosaltres, veure com creixen com a músics. És com veure sortir uns tomaquets radiants al teu hort! Personalment, haver trobat una especialització on em sento fruir i on sé que tinc alguna cosa a dir. També la possibilitat d’influir a alguns nois joves a tenir la música o la guitarra com a la seva passió.

per Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris