dimarts, 27 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El rei Jackson ha mort, llarga vida al rei!

caricatura_michael_jackson_900x600_ogro_boo.jpgSí, Michael Jackson era humà… tot i passar part de la seva vida adulta intentant demostrar lo contrari. Va morir el passat 25 de juny, a l’edat de 50 anys. De segur que no trigarem en escoltar teories d’aficionats a la numerologia. Només es qüestió de temps que el bo del Iker Jiménez prepari un programa especial sobre la mort de l’artista. Es més, m’aventuraria a afirmar que algun ocultista de natura sensacionalista troba una mena de raó maligna o missatge encobert al videoclip del tema ‘Thriller’.

Perquè, senyores i senyors, no ens enganyem, si en Michael Joseph Jackson va patir un assetjament mediàtic en vida, ara es muntarà una autèntica bacanal de premsa groga al voltant de la seva memòria. Detractors i defensors es llançaran com a voltors sobre la llegenda del cantant, intentant aconseguir una sucosa i lucrativa porció. El món més mercantil serà bombardejat amb biografies no autoritzades, fotografies tant inèdites com a compromeses, documentals de rigor dubtós i programes televisius especials amb persones properes (o no tan properes) a en Michael i que asseguraran conèixer intimitats i manies, fins ara desconegudes, tant repulsives com fascinadores.

Mai he simpatitzat amb en Michael Jackson com a persona. Fins i tot, reconec que formo part d’aquell sector de la humanitat que aprofitava qualsevol relliscada seva per ficar un tronc més a la pira. Però una cosa es fer un comentari graciós, irònic o simplement despectiu (per que els crítics som així de mesquins) i una altre difondre rumors freturosos d’una base mínimament fiable, o simplement mentides bel·licoses… i intentar omplir la butxaca amb això! El cas més extrem ho trobem en un fals rumor que s’ha acabat convertint en una veritat per a una gran part dels habitants d’aquest planeta; i es que del senyor Jackson es deia que va renegar del seu color de pell i va fer-se un tractament per a decolorar-la; quan en realitat s’ha demostrat que patia una malaltia de despigmentació degenerativa anomenada vitíligo.

michael_jackson_02.jpgDeixant els meus gustos personals a banda, jo defenso que en Michael artista ha de ser recordat com un dels grans de la història de la música. El títol de Rei del Pop amb el qual el va batejar l’actriu Elizabeth Taylor no es gens gratuït ni s’allunya de la realitat. Ens agradi o no, ell va reinventar el pop, dotant-lo de una dimensió nova, i renovant l’aspecte visual del gènere. Imprescindibles i inoblidables son els seus videoclips, i no només el anteriorment mencionat ‘Thriller’, si no els ‘Black Or White’, el ‘Beat It’ o el ‘Smooth Criminal’, per mencionar només alguns. Les seves coreografies continuen estant de les més imitades a nivell mundial a data d’avui; fins i tot el propi ballarí Fred Astaire va manifestar la seva admiració per la tècnica de l’artista. I, per si tot això no fos suficient, Michael va rebre el honor de se considerat un dels millors vocalistes de la música popular dins la historia.

Dades de geni i dades de ídol. Un ídol controvertit, això sí; amb una vida repleta d’escàndols que ell procurava, conscient o inconscientment, alimentar. Però com succeeix amb els ídols, no només ha generat admiració incondicional, si no que també ha hagut de patir un odi de la mateixa intensitat. I això no es una cosa que jo consideri especialment dolenta… tots tenim els nostres referents o icones sobre els que vesar la nostra admiració o la nostra ràbia. El problema radica en si aquestes passions responen a uns principis personals, o a uns interessos purament econòmics… ¡o pitjor encara!: a una necessitat de ser escoltat, encara que no tinguis res a dir. Per que de vegades, no tenir res a dir equival a dir qualsevol cosa sense tenir em compte els danys col·laterals. Per la meva part els meus majors respectes per a la memòria d’un gran artista, al qual, reconec, mai he sabut valorar com realment es mereixerà.

per Raül Ruiz  | Caricatura: Ogro Boo

 

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris