dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Esquerra demana al govern espanyol que retiri el recurs contra el referèndum d’Arenys de Munt

recurs_280x87.jpgEl diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Pere Aragonès, ha demanat al delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, que ordeni a l’advocat de l’Estat que retiri el recurs presentat avui contra el referèndum d’Arenys de Munt.

El diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Pere Aragonès, ha demanat al delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, que ordeni a l’advocat de l’Estat que retiri el recurs presentat avui contra el referèndum d’Arenys de Munt.

MAPA

Segons Esquerra, aquesta consulta és fruit de l’acord de ple del consistori arenyenc, en el qual s’acordava facilitar un local a l’entitat local Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació (MAPA) perquè celebrés una consulta sobre la independència.

Entitat local

Per a Aragonès, "No és l’ajuntament qui convoca, sinó una entitat local, a la qual només es cedeix un espai, i no tindrà accés ni al cens electoral ni al padró municipal", ha assegurat. Per aquest motiu, el diputat independentista considera que "el recurs de l’advocat de l’Estat no té base jurídica, sinó que respon únicament a motivacions polítiques fruit de les pressions del nacionalisme espanyol més intransigent". Per tant, "o el delegat del govern espanyol ordena que es retiri el recurs o ens explica perquè persegueix una activitat legal només pel fet de ser independentista", apunta.

Consulta simbòlica

Per Esquerra, la consulta que impulsa el MAPA "és similar a altres consultes que han fet entitats privades, sense cap pretensió d’oficialitat", com la que es va realitzar sobre l’abolició del deute extern l’any 2000 i és assimilable "a qualsevol activitat política que compta amb la cessió d’un espai per part d’un ajuntament".

Llei de Consultes Populars

Finalment, Aragonès ha considerat que "el recurs és una mostra de la baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol" i ha recordat que "Esquerra està impulsant la Llei de Consultes Populars al Parlament de Catalunya per tal de donar base legal a la celebració de referèndums per part de la Generalitat i els Ajuntaments de Catalunya".

Recurs de l’Estat

El recurs presentat aquest dimecres per l’Advocacia General de l’Estat, admès a tràmit, considera que el referèndum independentista "vulnera la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya". També al·lega "la competència exclusiva de l’Estat per convocar referèndums sobre qüestions d’especial transcendència política, així com consultes populars municipals".

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris