dimarts, 27 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Incerteses digitals

El 30 de juny de 2009 ha estat des de fa molt temps una data de referència per al Maresme: esdevenir una de les poques comarques "pioneres" de Catalunya en experimentar l’anomenada apagada analògica. Però, tenint en compte com estan anant les coses, podríem posar en dubte si es tracta veritablement d’un privilegi.

Durant aquest darrer mes de juny, es va posar de manifest que encara hi ha moltes zones fosques a la nostra comarca. Per aquest motiu, nou municipis maresmencs continuaran veient la tele amb el senyal analògic fins que no es pugui garantir que tota la població rebi el senyal de la TDT. En altres municipis, l’apagada s’ha ajornat uns quants dies, mentre que en algunes zones del Maresme el senyal no es rep encara en bones condicions, amb talls breus però freqüents.

No fa gaires setmanes, una moció presentada a l’Ajuntament de Mataró qualificava l’apagada analògica com un "esnobisme tecnològic". La veritat és que la transició digital s’ha manifestat molt més difícil del que fa uns anys ens podíem imaginar: l’adaptació de les antenes, especialment en comunitats de veïns, ha estat lenta, cara i complexa; una de cada quatre persones grans encara no s’ha adaptat al canvi; hi ha moltes zones fosques a Catalunya que obligaràn a instal·lar més de 170 nous emissors; hi ha indrets on només es podrà rebre el senyal a través de satèl·lit i, per si fos poc, l’arribada digital ha fet desaparèixer canals de televisió locals analògics molt apreciats per la ciutadania. Són masses inconvenients com per suprimir d’un plumall una tecnologia – antiga i obsoleta, sí – però que s’haurà de perllongar més del previst si no ens volem trobar davant d’un escenari del tot indesitjable: que l’arribada d’una nova tecnologia impedeixi veure la tele a milers de ciutadans.

Segurament, cap dels responsables que fa anys va imposar l’apagada analògica a nivell europeu va voler contemplar ni per un moment l’opció de deixar conviure en paral·lel les dues tecnologies fins que l’analògica es morís per si mateixa, com va passar en el seu moment amb la transició de la TV en blanc i negre a la TV en color. La saviesa popular ens diu que les presses són males conselleres. Les imposicions també ho són i una vegada més es manifesta que, massa sovint, decisions que es prenen en els despatxos són equivocades quan s’enfronten amb la realitat sobre el terreny.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris