dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Joan Calsapeu Layret

casalpeu_100x100_02.jpgEl fotògraf mataroní Joan Calsapeu Layret, ha inaugurat una mostra dels seus treballs a la sala d’exposicions del Foto-Cine UEC de Mataró. L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 19 a 21 h., i dissabtes, de 18 a 21 h., fins el proper 18 de novembre.

casalpeu_100x100_02.jpgEl fotògraf mataroní Joan Calsapeu Layret, ha inaugurat una mostra dels seus treballs a la sala d’exposicions del Foto-Cine UEC de Mataró. L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 19 a 21 h., i dissabtes, de 18 a 21 h., fins el proper 18 de novembre.

 

Què trobarem a la mostra fotogràfica que has estrenat aquest mes de setembre, a Mataró?
Trobarem això, una mostra de diferents temes que he treballat a lo llarg dels darrers 3 anys, on he triat una o dues imatges representatives.

En el teu cas, s’uneixen passió i professió?
S’uneix la meva sensibilitat de veure els objectes i la seva pròpia bellesa.  Expressar-ho públicament. Professió és quan en vius i jo no en visc, sóc un estimador, un "amateur".

casalpeu_01_600x800.jpgAbans de fer una instantània, independentment de l’objectiu, què tens sempre en compte a nivell creatiu?
Per a mi és important que les imatges tinguin un cert equilibri;  l’angle, la perspectiva, la velocitat, la llum… Capto instants, llocs, persones… sempre has d’estar emetent, observant…

Hi ha prou marge per la improvització?
Sempre estàs improvitzant, quan captes si tens interioritzada una certa tècnica, és com el conduir una cotxe gaudeixes del paisatge i a la vegada manegues els pedals i les marxes, conèixer la màquina. Pots programar un tema i desenvolupar-lo; em refereixo si vols fer una sèrie amb un personatge i uns escenaris determinats…

Per què creus que, de sobte, surt aquella fotografia ‘especial’, entre milers, que fins i tot pot sorprendre al propi autor?
Doncs perquè l’atzar sempre et sorprèn, la càmera, sovint capta coses que la teva retina no retén… però tu eres allà, fent clic!

Com planteges el moviment en els teus treballs? Hi ha fotografies ‘cinematogràfiques’?
Els escenaris per a mi són molt importants, quan t’has dedicat un munt d’hores treballant professionalment al carrer movent-te i no estar tancat en una oficina, et fa estar gaudint i emetent de la vida i al món. No parem de moure’ns i tot és en moviment.

Si algun aficionat a la fotografia et demana consell per avançar en aquest camp professionalment, què li aconselles?
Un afeccionat deixa de ser-ho quan estudia les tècniques i estima el què fa i a més imagina i fa projectes. Si pot fer el pas de guanyar-se la vida amb això, pot ser un professional.

Has creat el bloc ‘Generació’. Què et reporta aquest mitjà a la xarxa?
Generació, va començar a Vilaweb, i encara hi és, perquè tenia coses a dir, ja fa 5 anys i després vaig fer el mateix, per mostrar les imatges en la plataforma de Google; generacio.blogspot.com, on comento i comenten les imatges companys i companyes cibernètics i no cibernètics, que conec en la vida real.

Com t’han influenciat les noves tecnologies a la teva professió?
Doncs les TIC és un camp que vaig treballar-hi professionalment durant dos anys en l’empresa Triel, com a delegat a la península ibèrica i m’hi vaig ficar de ple ja fa més de 20 anys.

A través de la fotografia també es pot aportar coses positives al terreny social?
El fotoperiodisme és un dels camps que més ho mostra… junt amb les fotos documentals com en el World press photo…

casalpeu_02_600x800.jpgEspais, retrats, esdeveniments, edificis, paisatges, … en quin terreny et trobes més còmode?
Edificis, detalls, moviments , reflexes, ombres, textures… i algun retrat.

Com ‘treballes’ la llum?
Intento no cremar, tenir marge per mostrar el que realment vull mostrar…

Per cert, quan no portes a sobre la càmera, pots evitar ‘no fotografiar’?
Si venc algunes fotos, m’agradaria comprar-me una compacta per portar a la butxaca i no haver de lamentar no poder fer fotos.

Tens alguna o algunes fotografies conegudes universalment que per a tu siguin una referència?
Hi ha dues o tres fotos que m’han impactat molt: unes de la guerra del Vietnam, una noia corrent nua cremada… un home presoner executat al mig del carrer i el paisatges del Ansel Adams.

Per acabar, quins són els teus projectes més immediats relacionats amb la fotografia i altres?
Una sèrie amb to còmic… un personatge en diferents escenaris.

per Ramon Texidó | Fotos: Joan Calsapeu Layret

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris