diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La Fundació CRAM reparteix perxes de tall per a reduir la mortalitat de les tortugues babaues

tortuga_baua_280x87.jpgLa Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), amb seu a Premià de Mar, ha iniciat el repartiment de perxes de tall entre els palangrers del litoral mediterrani per a reduir la mortalitat de les tortugues babaues.

pescador_cortando_el_sedal_a_ras_de_a_boca.jpgLa Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), amb seu a Premià de Mar, ha iniciat el repartiment de perxes de tall entre els palangrers del litoral mediterrani per a reduir la mortalitat de les tortugues babaues.

Disminució de la mortalitat

Aquest dispositiu desenvolupat per la pròpia Fundació pot ajudar a disminuir la mortalitat de les tortugues babaues (Caretta caretta), gràcies a la col·laboració activa dels pescadors, quan són capturades incidentalment a les línies de palangre.

Perxa de tall

La perxa de tall destaca en ser el dispositiu més efectiu desenvolupat a dia d’avui per a reduir la mortalitat d’aquestes tortugues marines. Concretament, consisteix en una vara lleugera d’alumini amb una ganiveta en un dels seus extrems que permet tallar el sedal arran "de boca de boca" de forma fàcil, evitant així lesions que poden arribar a ser mortals per a les tortugues. A més, es tracta d’un dispositiu de baix cost que es repartirà a palangrers de Catalunya, Illes Balears, València i Múrcia i al litoral mediterrani andalús a través de les organitzacions que treballen per a la conservació de les tortugues marines al costat dels pescadors de cada comunitat. Així, utilitzant la perxa i tallant el sedal arran de boca els pescadors evitaran les gangrenes i ofegaments provocants per l’enredament del sedal; els estrips interns deguts a l’hissat a pes de l’animal a bord i els problemes digestius greus causats per la ingestió del sedal.

pertiga_cram_800x600.jpgExperiència pilot

El desenvolupament d’aquest dispositiu és fruit de l’experiència pilot duta a terme amb palangrers al 2006 i dels estudis sobre els efectes dels hams "J" i circulars realitzats per la Fundació CRAM des de 2002 fins al 2008. Aquests estudis demostren que l’ham pot arribar a ser eliminat per les pròpies tortugues marines en la majoria dels casos i comproven la alta mortalitat causada per la ingestió del sedal. El projecte està cofinançat per Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

per Redacció | Fotos: CRAM

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris