dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La Fundació Palau exposa per primera vegada dibuixos de Josep Palau i Fabre

exposicio_palau_i_fabra_280x87.jpg"La col·lecció d’un poeta" és la nova exposició temporal que, des de diumenge passat fins el proper 7 de març, presenta el fons de dibuixos de diversos autors i del propi Josep Palau i Fabre, a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac.

palau_i_fabre__.jpg"La col·lecció d’un poeta" és la nova exposició temporal que, des de diumenge passat fins el proper 7 de març, presenta el fons de dibuixos de diversos autors i del propi Josep Palau i Fabre, a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac.

Dues col·leccions

La mostra, comissariada per Joan Abelló, presenta una col·lecció de dibuixos que van ser aplegats tots ells, per Palau Oller i per Palau i Fabre. Es tracta d’un centenar d’obres – algunes inèdites – de gran diversitat i que tracen un camí del noucentisme a les avantguardes on, entre d’altres autors, hi ha Mompou, Labarta, Sunyer, Smith, Rebull, Miró i Ponç, tots ells del cercle d’amistats o col·laboradors d’ambdós col·leccionistes.

Col·lecció de Palau i Oller

L’exposició es composa de diferents apartats: Dibuixos de Palau i Oller i la seva col·lecció amb els dibuixos de Palau i Oller – pare de Palau i Fabre – que fou col·leccionista i pintor, i els d’artistes del seu entorn, com Josep Mompou, Xavier Nogués o Isidre Nonell.

Col·lecció de Palau i Fabre

A continuació, s’exposen els dibuixos col·leccionats per Josep Palau i Fabre. Per una banda, El gust del poeta: artistes moderns, amb artistes com Pau Gargallo, Francesc Labarta o Ismael Smith i, per l’altra, El gust del poeta: artistes contemporanis, amb noms cabdals de la nostra història recent com és el cas d’Antoni Tàpies, Joan Ponç, Miquel Barceló o Perejaume.

Revista Poesia

Revistes Poesia, Ariel  i entorns: un bloc d’un enorme interès i cohesió és el format per les col·laboracions en l’arriscada aventura de la revista Poesia. La revista actuarà com a manifest dels gustos artístics del poeta. En paraules de Josep Palau i Fabre: "Un dels havers positius de la revista és la incorporació de Joan Miró, fins aleshores gairebé marginat de les publicacions catalanes i de la consideració general del país".
El grup de París congrega artistes de l’època de París i també algunes de les dedicatòries de Picasso. A Poetes-artistes preferits, hi són representats tres escriptors internacionals: Rafael Alberti, Federico García Lorca i Jean Cocteau. També, els Col·laboradors i amics, propers al poeta els darrers anys de la seva vida.

Dibuixos de Palau i Fabre

Finalment, amb els Dibuixos de Josep Palau i Fabre es presenten, per primera vegada, dibuixos realitzats pel poeta els anys 1940 a 1960. Un apunt curiós per cloure l’itinerari per la seva col·lecció, un retorn als orígens de l’impuls que el va dur a conservar i a acréixer tot aquest patrimoni, que ara es posa a disposició del públic.

Notícies relacionades:

Palau i Fabre mor als noranta anys (2008)

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris