dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Laureà Folch

laurea_100x100.jpg"L’ordinador que va permetre a l’home arribar a la lluna era molt inferior al que tenim avui a casa nostra"

Laureà Folch, actual regidor de Comunicació, Participació ciutadana i Noves tecnologies de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, ha estat el guanyador del premi Blocs Catalunya al millor bloc de formats audiovisuals, amb el primer ‘Moblog’ per a UMTS . El lliurament de premis d’enguany va tenir lloc el passat 2 d’octubre a Vic.

laurea_100x100.jpg"L’ordinador que va permetre a l’home arribar a la lluna era molt inferior al que tenim avui a casa nostra"

Laureà Folch, actual regidor de Comunicació, Participació ciutadana i Noves tecnologies de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, ha estat el guanyador del premi Blocs Catalunya al millor bloc de formats audiovisuals, amb el primer ‘Moblog’ per a UMTS . El lliurament de premis d’enguany va tenir lloc el passat 2 d’octubre a Vic.

laurea_02.jpgCom valora haver rebut aquest premi entre tantes candidatures d’arreu de Catalunya?
Molt positivament, a nivell personal és el reconeixement més gran que hagi pogut tenir dins l’Internet catalana, i val a dir que he quedat gratament sorprès pel ressò del premi.

En què consisteix exactament el seu bloc?
El bloc va néixer l’any 2004 com la primera eina del mercat que permetia actualitzar contingut audiovisual (àudio, vídeo, imatges i/o text) directament des de qualsevol dispositiu mòbil amb connexió a Internet.

L’eina no va tenir l’èxit comercial que jo pretenia, potser per ser massa prematura, i va evolucionar cap un bloc personal que, mantenint les mateixes funcionalitats, em permet publicar pensaments i opinions relacionades amb el món audiovisual, que pretenen donar un altre punt de vista i fer reflexionar a la gent sobre aquesta temàtica. A més, també parlo d’aquelles tendències que ara són emergents, però que entraran ben aviat a les nostres vides.
 
Des de la regidoria de Comunicació, Participació, i Noves Tecnologies de Vilassar de Mar esteu impulsant diverses iniciatives. Per exemple, emetre la TV local de Vilassar de Mar per Internet. Aquest és el futur de les televisions locals?
En algun moment he afirmat que les televisions locals tenen el seu futur a Internet. Em reafirmo en aquesta sentència, cada cop n’estic més convençut, si bé és veritat que cal un període de convivència amb la TV tradicional, que estem vivint en aquests moments, i el condicionant que l’ample de banda sigui realment un bé comú.

Fa uns tres anys, em preguntaven el meu punt de vista, la meva opinió, sobre un nou canal TDT que es preparava al Maresme. El meu consell va ser clar, o el canal era multi-plataforma, per ser vist des del TV, des d’Internet, i des dels dispositius mòbils, o el projecte no tenia raó de ser. Ara bé, no tots els continguts són vàlids per a cada plataforma, cadascun ha d’estar optimitzat i enfocat per ser consumit segons correspongui.
 
laurea_01.jpgLa ràdio local també emet per internet. Creu que al final tothom acabarà escoltant preferiblement la ràdio a través de l’ordinador?
No crec que sigui a través de l’ordinador, penso més aviat que tant la ràdio com la TV seran gaudits des de dispositius connectats a la Xarxa, en alguns casos ordinadors, en d’altres des de dispositius mòbils, i en d’altres des dels marcs digitals de fotos de sobretaula, per posar-li algun exemple fora de lo comú…
 
També esteu apostant per la creació d’un nou portal municipal, totalment accessible a persones amb problemes visuals. En què consisteix aquesta excel·lent iniciativa?
Gràcies, celebro que li hagi agradat, si bé la intenció no és que sigui estètic, sinó més aviat que sigui també útil a persones amb problemes visuals i que també puguin interactuar amb l’administració.

També s’ha instal·lat a Vilassar una xarxa Wi-Fi. Com evoluciona el projecte?
N’estem orgullosos. La xarxa sense fils de Vilassar de Mar és més que una xarxa Wi-Fi, és una xarxa WiMAX (amb més capacitat, seguretat i ample de banda que una xarxa Wi-Fi) que permet definir diferents punts públics d’accés temporal a Internet, alhora d’interconnectar les diferents seus municipals. Aquesta xarxa WiMAX ja està preparada per oferir serveis de valor afegit, com per exemple continguts audiovisuals.

La xarxa Wi-Fi és un servei més de la infraestructura sense fils instal·lada a Vilassar de Mar. A diferència d’altres iniciatives, Vilassar de Mar va apostar per invertir en una xarxa que garantís la qualitat dels serveis i fos escalable amb una cobertura global i una troncal robusta i ben dimensionada.
 
laurea_03.jpgQuin creu que hauria de ser el paper del sector privat i el del sector públic vers les noves tecnologies?
Ambdós estan obligats a caminar plegats, i més en un món tant canviant. Cadascun dins les seves competències, però no té cap mena de sentit que cada sector vagi a la seva, sense mirar, estudiar i compartir esforços amb l’altre.

Li posaré un exemple, ben proper. A Vilassar de Mar, l’administració ha tirat endavant la xarxa WiMAX que hem comentat a l’anterior pregunta, i un cop l’ha tingut preparada, l’ha posat a disposició del sector privat perquè aquest ofereixi serveis de valor afegit als vilatans. D’aquesta manera en surten guanyant els ciutadans, l’administració i el sector privat.

Ajuntament: Encarregat de posar a disposició dels ciutadans una infraestructura per apropar les noves tecnologies a la població, coordinar els serveis requerits i assegurar el compliment adequat de qualitat i servei. Decidir en tot moment l’ús i nous objectius d’una infraestructura municipal al servei de tota la població.

Ciutadans: Gaudir del servei.

Empresa privada: Necessària per a proporcionar un servei de qualitat, mantenir una infraestructura tecnològica que ha d’estar contínuament actualitzada, i proporcionar el suport i atenció adequada als ciutadans.
 
laurea_04.jpgEn clau de futur, com visualitza la Xarxa d’aquí a 10 anys, per exemple?
Vostè m’està demanant que faci de visionari o de gurú, i això és impossible 😉 Algú hagués dit fa 10 anys com seria avui la Xarxa (Internet)?

Personalment crec que la Xarxa serà part de nosaltres, estarem permanentment connectats, el que anomeno "always on" (sempre connectats).

Després de Twiters, Facebook, e-Tram, etc, etc, què és el que ve ara, i del què encara no se’n parla massa?
Bé, tampoc cal córrer més que la tecnologia. Vam prometre que posaríem la tecnologia al servei de les persones i així ho hem fet. En dos anys hem de fet de Vilassar de Mar la capital del Maresme en noves tecnologies. Durant els propers mesos hem de fer aquests serveis més amigables, accessibles i oberts. La nostra feina serà ara que aquests serveis siguin realment útils pel ciutadà, acostant l’administració, en aquest cas local, al servei del ciutadà.

Si em permet una confidencialitat, i ara que no ens llegeix ningú ;), estem treballant en una eina que permeti al ciutadà interactuar directament amb l’alcalde, que sigui el ciutadà qui triï aquells temes que realment el preocupen en el seu dia a dia, i que sigui l’Alcalde qui respongui a aquests temes. Fins a dia d’avui, només el president dels EE.UU ha utilitzat aquesta tecnologia. Alguns som així, rars de mena, necessitem innovar constantment 😉

Si m’ho permet, li proposo a continuació alguns exemples del que anem fent:

Portal web municipal
Grup al Facebook
Canal a Twitter
Vilassar Ràdio
Vilassar Ràdio per Internet 
Smartpoint 
Tràmits on line (e-Tram) 
Actuacions de millora amb Google Maps 
Canal de vídeos a Internet (Vimeo)
Publicacions electròniques (VdM’informa, programes de festa major, etc)
 
Per acabar, quins són els seus projectes més immediats, tant en el món de les noves tecnologies com en altres?
Respecte a les noves tecnologies, aconseguir que deixin de ser estranyes per definició, que la gent les percebi i utilitzi de forma habitual i normal. En quan a projectes personals, estar més estones amb la família, gaudint-los com mereixen.

per Redacció | Fotos Premi: Adrià Costa (osona.com)

El Qüestionari

A què es dedica professionalment?
Sóc director de projectes Internet a la Mútua Asepeyo, qui m’ha permès estar al dia de les últimes novetats del sector i aplicar-les a les seves àrees de negoci. A dia d’avui és la mútua més avançada tecnològicament.

I què li agrada més de la seva feina?
El poder conjuminar les noves tecnologies amb un equip humà involucrat i professional. Dona gust treballat en un ambient així. M’agrada la meva feina i gaudeixo fent-la. No tothom pot dir el mateix.

I menys?
Haver-me de desplaçar cada dia a la Barcelona, ben d’hora.

Però la seva afecció, en realitat, és…
Visc gràcies i per a Internet, des de fa anys, investigant nous serveis i eines, estudis, baròmetres i tendències que ofereixin quelcom diferent al que tenim a dia d’avui.

Com a persona, com es definiria?
Metòdica, fidel, afable, accessible i sensible.

Llibre, pel·lícula i música preferida?
Llibre: Jordi Pujol. Memòries (1930-1980). Encara no he llegit el segon volum.
Pel·lícula: La Guerra de les Galàxies. Hi ha un abans i un després.
Música: Consumeixo molta música electrònica i de la que la meva generació anomenava tecno, però si hagués de citar un grup, triaria Depeche Mode.

L’esport que li agrada més és…
Qualsevol relacionat amb el motor, i també el bàsquet, el futbol i la bicicleta de muntanya.

Com fa servir les noves tecnologies per motius professionals i per lleure?
A nivell professional, l’utilitzo per a tot, són d’obligat ús. A nivell de lleure, intento que sigui en la seva justa mesura, si bé si ho analitzo fredament, cada cop és més habitual, des de les compres a l’oci, passant per la comunicació amb els amics.

Si tingués poder polític, què seria el primer que canviaria?
Bé, en certa mesura ja tinc poder polític, com a regidor de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. En aquest sentit, estic orgullós de poder treballar pel meu poble, aportant el millor dels meus coneixements en els àmbits on hi tinc responsabilitats. Tothom hauria de passar per aquesta experiència. És cert que la política local és sovint desagraïda però, sense cap mena de dubte, també molt enriquidora.

I si tingués molts diners, què en faria?
M’agrada la meva vida, la meva família, la meva feina, així com l’oportunitat de treballar pel meu poble. Tot això ho he triat jo, ningú m’ha obligat a res. Per tant, si tingués molts diners, sense deixar de tocar els peus a terra, viuria de la forma més feliç possible, però gaudint de la família, de la feina i de l’oportunitat de treballar pel meu poble.

Un fet històric que l’hagi impressionat especialment?
Vaig néixer l’any 1969, l’any en que diuen l’home va arribar a la lluna. Encara avui, 40 anys després, em costa de creure. Sap que l’ordinador que va permetre a l’home arribar a la lluna era molt inferior al que tenim avui, la majoria, a casa nostra….?

Qui és el seu heroi o la seva heroïna i per què?
No sóc mitòman. Qualsevol persona que lluiti per les seves conviccions i les defensi amb la raó, mereix el meu absolut respecte.

En una amistat què és el que valora més?
Sense cap mena de dubte, la lleialtat i la confiança.

I en una parella?
La fidelitat, la comprensió i la generositat, conjugats amb la capacitat de sorprendre.

Per què li agrada viure al Maresme?
No és que m’agradi viure, sóc del Maresme i estimo el Maresme, és casa meva. Sovint no en som massa conscients, però és una comarca més que privilegiada, a tocar del mar i la muntanya, amb una gent excel·lent, amb un clima envejable, que disposa de tot el que necessitem.

I què hi troba a faltar?
Que els qui formem part de la comarca ens creiem realment aquesta privilegiada situació. 

 

per Redacció | Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris