dimarts, 11 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Les campanes de la llibertat

Raimon Miranda, escriptor, periodista cultural i guionista de cinema | Pineda de Mar

Les campanes de la llibertat han tocat a Arenys de Munt. Primer municipi que celebra un referèndum sobre el tema de l’autodeterminació a Catalunya. Amb un resultat a favor de la independència, un aclaparadora victòria del sí, per 96,39%, enfront d’un 2,28% de nos. Just el dia abans, es va realitzar un acte de suport de prestigiosos intel·lectuals a la consulta, al qual vaig assistir. Una sala plena a vessar amb més de 500 persones.

Raimon Miranda, escriptor, periodista cultural i guionista de cinema | Pineda de Mar

Les campanes de la llibertat han tocat a Arenys de Munt. Primer municipi que celebra un referèndum sobre el tema de l’autodeterminació a Catalunya. Amb un resultat a favor de la independència, un aclaparadora victòria del sí, per 96,39%, enfront d’un 2,28% de nos. Just el dia abans, es va realitzar un acte de suport de prestigiosos intel·lectuals a la consulta, al qual vaig assistir. Una sala plena a vessar amb més de 500 persones. On van participar una vintena llarga de destacades personalitats, del món de la cultura, l’economia, les lletres, etc… Entre ells el jurista valencià Alfons Lopez Tena, la periodista argentina però establerta aquí, la Patricia Gabancho, l’escriptor Víctor Alexandre, el catedràtic de bioquímica Enric Canela, la professora de la Universitat, Elizenda Paluzie, el fundador de Vilaweb, Vicent Partal, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta o el meu amic, el psicòleg Quim Gibert, que actualment viu a Fraga, la Franja de Ponent. Inclús estrangers residents actualment al nostre país … On tots ells van fer un elogi encès de la valentia i el coratge, per exercí el legítim dret a decidir. Abans de començar l’acte em van presentar el batlle del poble, en Carles Mora i màxim responsable de la consulta, de la moguda patriòtica. Un home que passarà a les pàgines de la història de Catalunya, com la primera persona que va gosar convocar un referèndum, perquè el seu propi poble digui, expressi lliurement la seva opinió sobre aquest tema. I malgrat que la iniciativa va sorgir de la societat civil, ell personalment, va realitzar una tasca, un treball impecable, per rigorós, cívic e enginyós, alhora. On tot estava perfectament organitzat, fins i tot han compost el seu propi himne, que han editat en CD i es titula, les campanes de la llibertat, que vaig adquirir allà mateix. Amb lletra de l’historiador Jordi Bilbeny. Sobretot és molt emotiu, la part final de la cançó, on el expresident de la Generalitat, Francesc Macià, declara entusiasmat i commogut, la república catalana.

Per garantir la imparcialitat i l’objectivitat de tot el procés, un grup d’experts jurídics, polítics : senadors i diputats, avalaven i avaluaven els vots emesos, fent la funció escrupolosa e minuciosa de Junta Electoral. Com per exemple l’eurodiputat Oriol Junqueras, la senadora Montserrat Candini, el diputat al Congrés, Joan Tardà, el jutge de Pau, Antoni Maspons, el diputat al Parlament, Uriel Bertran, el exmenbre del Consell Consultiu de la Generalitat, Jaume Renyer, etc.. que oferien garanties legal, de seriositat i responsabilitat.

L’esdeveniment a tingut tant revolt e incidència mediàtica, que podrien afirmar que s’ha convertit en un tsunami periodístic, ja que molts diaris estrangers, des del popular francés Le Monde o fins el reconegut americà New York Times, dos dels diaris més importants del món, hagin recollit la notícia, o fins i tot, que una periodista de la conservadora La Vanguardia, va qualificar l’acte d’Arenys, com la capital mundial de la democràcia. Més de 300 periodistes cobrien la notícia, molt d’ells forans, que venien expressament de molt lluny encuriosits. Perquè existeix alguna més democràtica que preguntar a les persones el seu parer sobre aquest tema ?. O és que potser és un delicte pensar diferent ?. Perquè un estat no permet una consulta democràtica ?. I en canvi permet als feixistes passejar-te sense posar-li cap trava, a un partit que en qualsevol país civilitzat europeu estaria absolutament prohibit.. De que tenen por ?. Un poble no dret a decidir el seu futur ?. Per això, no és d’estranyar que cada dia hagin més persones que es declaren independentistes. Sinó ja ho van poder comprovar fàcilment, com va incrementar-me significativament en el transcurs d’aquesta darrera la Diada, el nombre de senyeres estelades que hi havia en el balcons de les nostres llars. Ara ja més de 100 municipis estan preparant la seva consulta per molt aviat. Molts us preguntareu hi ha Pineda de Mar ?. Que per cert, és el meu poble natal. Ens quedarem al marge de la història ?. No que sé passarà finalment, però espero que ens enganxem aviat al carro de la llibertat. E igual, que el dia 13 de setembre, jo em vaig sentir Arenyenc, encara que fos per un sol dia, espero sentir-me aviat, també molt orgullós de ser pinedenc, per aquest mateix motiu. I  tan sols hi ha un manera d’aconseguir-ho, i és perden la por a preguntar, a saber el que els nostres seus conciutadans volen ser. La veritat no ens tindria que espantar mai.

Les campanes de la llibertat

Raimon Miranda, escriptor, periodista cultural i guionista de cinema | Pineda de Mar

Les campanes de la llibertat han tocat a Arenys de Munt. Primer municipi que celebra un referèndum sobre el tema de l’autodeterminació a Catalunya. Amb un resultat a favor de la independència, un aclaparadora victòria del sí, per 96,39%, enfront d’un 2,28% de nos. Just el dia abans, es va realitzar un acte de suport de prestigiosos intel·lectuals a la consulta, al qual vaig assistir. Una sala plena a vessar amb més de 500 persones. On van participar una vintena llarga de destacades personalitats, del món de la cultura, l’economia, les lletres, etc…

(més…)

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris