dimarts, 27 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’Èxit d’un fracàs

El passat 17 de juny, el Maresme es va despertar sobresaltat per un
espectacular operatiu policial que va mobilitzar 750 efectius dels
Mossos d’Esquadra a Mataró. Aquesta "Macrooperació", que va durar tot
un dia, va acabar amb el tancament de 72 tallers de confecció
il·legals, el suposat "alliberament" de 451 treballadors d’origen xinès
i la detenció de 77 persones.

El passat 17 de juny, el Maresme es va despertar sobresaltat per un espectacular operatiu policial que va mobilitzar 750 efectius dels Mossos d’Esquadra a Mataró. Aquesta "Macrooperació", que va durar tot un dia, va acabar amb el tancament de 72 tallers de confecció il·legals, el suposat "alliberament" de 451 treballadors d’origen xinès i la detenció de 77 persones.

Els dies posteriors a l’operatiu, van anar apareixent als mitjans notícies contradictòries i sorprenents relacionades amb aquest afer. Per exemple, l’Ajuntament de Mataró no tenia coneixement previ de l’actuació policial. També, uns 200 treballadors afectats pel tancament van organitzar el dia següent una concentració a la capital del Maresme per manifestar el seu desacord amb un operatiu que els ha deixat sense feina. A més, el col·lectiu va negar que treballin per una suposada màfia xinesa i van reclamar la reobertura dels tallers. D’altra banda, el sector tèxtil mataroní, el principal afectat per aquesta economia submergida, es va felicitar que s’hagin tancat aquests tallers il·legals que tan mal li han fet, tot lamentant el drama humà que hi ha en el seu rerafons.

Com passa massa sovint, ens trobem davant un fet on hi ha moltes més preguntes que respostes: Com es van poder obrir almenys 72 tallers il·legals a Mataró, amb prop de mig miler de treballadors, durant tants anys? Per què s’ha actuat ara i amb aquesta contundència? Per què Interior no va informar al consistori mataroní d’un operatiu sense precedents a Catalunya? Per què no hi ha hagut coordinació entre les administracions i cossos policials implicats? Per què no es van preveure les conseqüències posteriors d’aquesta actuació? Per què es van tancar tallers legalitzats? … I podríem afegir-ne moltes preguntes més.

Es tracta de masses "per què" sense resposta. Per tant, cal exigir que "almenys" cap responsable polític, com en altres ocasions, tingui la temptació de considerar aquest espectacular episodi com un èxit perquè, en realitat, es tractaria de l’èxit d’un gran fracàs.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris