dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’experiment

Vet aquí un experiment que potser per molts no resulta cap novetat (si és així, lamento reiterar-me), perquè ja se sap que l’experiència personal és senzillament això, personal, i per tant no ha de coincidir necessàriament amb la dels demés. Ni tan sols amb la d’aquells amb els quals compartim l’espai i el temps. Doncs, el petit experiment consisteix en l’auto-publicació per internet d’un llibre de relats i observar la viabilitat d’aquesta alternativa editorial.

Aquesta opció, gratuïta si hom decideix no utilitzar cap dels múltiples serveis que l’editorial digital posa al nostre abast, ofereix una interessant oportunitat de jugar a ser editors. Per descomptat que amb molt limitades opcions d’impressió (per tenir-ne més cal comprar els serveis, òbviament), amb només quatre o cinc formats de llibre diferent i un grapat de fonts per escollir. Això sí, però, amb la possibilitat de posar les teves pròpies imatges a la portada i contrportada, altrament pre-establertes, que li otorguen un toc de personalització al producte que s’agraeix.

Un curiós exercici, certament, que et permet, a més, posar preu a la teva creació. Com que es tracta d’un experiment i sóc conscient de la limitada qualitat del producte (tant pel que fa al contingut com a la forma), així com també per la meva ferma creença en l’abaratiment dels productes culturals per combatre el benefici que s’emporten editorials, productores i discogràfiques en detriment dels artistes, doncs per tot això, el preu del llibre està establert a 7.95€, que és únicament 1.62€ per damunt del preu de cost. Un benefici que es reparteix 80% per l’autor i el 20% restant per l’editor. Sembla un tracte just. Massa just, potser. De fet, té trampa perquè aquest no és el preu real del llibre, sinó que hi cal afegir els impostos i les despeses d’enviament que, tot plegat, fa que el llibre arribi pràcticament als 14€, que ja no és un preu ni tan just, ni tan popular.

Sigui com sigui, el futur d’aquest petit llibre de relats (accessible a http://www.bubok.com/libros/7113/un-penyasegat ) està a les mans d’aquells que desitgin comprar-lo. El pobre té un futur ben negre.


per Roger Simeon

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris