dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Lliuren els ‘Premis Sardana 2009’, a Mataró

premis_sardana_2009_280x87.jpgLa Federació Sardanista de Catalunya ha lliurat els ‘Premis Sardana 2009’ a Mataró, en el marc dels actes de la capital d’El Maresme com a Ciutat Pubilla.

premiats_sardana_2009_.jpgLa Federació Sardanista de Catalunya ha lliurat els ‘Premis Sardana 2009’ a Mataró, en el marc dels actes de la capital d’El Maresme com a Ciutat Pubilla.

Premiats

Els ‘Premis Sardana’, que la Federació ha lliurat en nom de l’Obra del Ballet Popular, reconeixen determinats aspectes i actituds vers la dansa catalana i tenen dues modalitats diferents: les Medalles al Mèrit Sardanista i els Premis Sardana.

Guardonats 2009

Les quatre Medalles al Mèrit Sardanista han estat: 1. al Mèrit Sardanista, a l’Honorable Joan Vidal i Gayolà "per la seva extraordinària dedicació al foment de la sardana i, especialment, la seva labor com fundador de la Federació Sardanista de Catalunya i president de l’Obra del Ballet Popular durant gairebé 20 anys". 2. al Mèrit Musical, a en Jesús Ventura i Barnet, "per la seva trajectòria com a intèrpret, director i la seva tasca amb la Cobla de Cambra de Catalunya de la Dansa Catalana". 3. al Mèrit Cívic, que ha recaigut sobre la Comunitat Benedictina del Santuari de Montserrat, "per haver acollit des de 1956 els Aplecs dels Esbarts Dansaires". 4. al Mèrit de la Dansa Catalana, per a en Joan Gómez i Soriano, "per les seves composicions i direcció d’esbarts".

Premis Sardana

A la dedicació: ha recaigut en cinc persones diferents que "han defensat i promogut la sardana en el seu àmbit d’actuació". Així, en concret: en Francisco Melero i Soto, de Cunit, l’ha rebut per "la seva tasca en defensa de la sardana per integrar-hi persones de fora de Catalunya, per haver après a ballar-la i a repartir-la amb més de 60 anys i per tota la feina que ha fet en favor del sardana a la seva població des de llavors". En Carles Solanich i Sans, de Barcelona, l’ha rebut "pels seus 30 anys de promoció de la ‘Roda Catalonia’ per acostar la dansa als joves i els infants". En Jordi Angelats i Ballonga, de Tortosa, "per la seva llarga trajectòria de l’ensenyament, defensa i promoció de la sardana a les terres de l’Ebre". En Josep Burniol i Forcrà, de Mataró, "per la seva dedicació en gravacions en concerts, ballades i aplecs". En Joan Castellà i Pifarré, de Cervera, "per la seva dedicació i compromís amb la sardana durant 40 anys".

Resta de premis

A la continuïtat: Aquesta distinció s’ha atorgat a 4 entitats diferents pel seu llarg trajecte vital: la Cobla Montgrins l’ha rebut pels seus 125 anys. A l’Esbart Manresà de Dansaires pel seu centenari. A l’Esbart Ciutat Comtal pels seus 50 anys". A l’Agrupació Sardanista Bellpuig, també pels seus 50 anys. A la promoció i difusió, ha estat concedida a una entitat i una persona física: a la Cobla Selvatana pels seus espectacles i concerts en què promocionen la sardana tot ballant-la. A la informadora Montserrat Juvanteny del Diari de Girona per la seva tasca. A les iniciatives renovadores en el camp de la sardana i música per a cobla, que ha estat compartida per: Carles Coll i en Francesc Cassú pel seu projecte de col·laboració entre una orquestra simfònica de corda (Orquestra de Cambra de l’Empordà) i una cobla (La Principal de la Bisbal). A enregistraments discogràfics: ha premiat l’Agrupació Sardanista Costa Brava "per la seva tasca difusió musical, editant nombrosos discs cada any". Als mitjans de comunicació: ha estat pel diari Segre per causa de la secció ‘Sardanejant’. A l’edició d’estudis sardanistes: ha reconegut el treball realitzat per en Tomàs Espanyó i Comelles, titulat ‘Estudi estratègic del coblisme com a bé cultural’.

Assistents institucionals

A l’esdeveniment hi ha assistit l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron; el regidor de Cultura i president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) de Mataró, Sergi Penedès; el director del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, Ramon Fontdevila; el president de la Federació Sardanista de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran; l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig; l’alcaldessa de Cunit, Judith Alberich; el president de la Comissió Mataró Ciutat Pubilla, Isidre Pujol i la cantant Núria Feliu. Després del lliurament dels premis l’acte s’ha tancat amb concert breu a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, dirigida per Marcel Sabaté.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris