dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Marta Masferrer

marta_masferrerp.jpg"Els mestres més elevats del budisme estan a l’Índia i a l’Occident"

La Fàbrica Llobet de Calella va acollir el passat 18 d’abril una
trobada de meditació multitudinària que va aplegar en aquest recinte un
miler de persones. Aquesta trobada va ser organitzada conjuntament pel
programa de Catalunya Ràdio "L’Ofici de Viure" de Catalunya Ràdio i pel
Centre d’Estudis Budistes Diki ling de Calella. Avui entrevistem a
Marta Masferrer responsable del centre calellenc.

La Fàbrica Llobet de Calella va acollir el passat 18 d’abril una trobada de meditació multitudinària que va aplegar en aquest recinte un miler de persones. Aquesta trobada va ser organitzada conjuntament pel programa de Catalunya Ràdio "L’Ofici de Viure" de Catalunya Ràdio i pel Centre d’Estudis Budistes Diki ling de Calella. Avui entrevistem a Marta Masferrer responsable del centre calellenc.

marta_masferrer.jpgCom va sorgir la idea d’organitzar una trobada de meditació multitudinària al Maresme?
El Centre i Catalunya Ràdio tenim en comú a en Ricard Rotllan que en ambdós llocs ens dirigeix meditacions; com que havien organitzat la 1ª Meditació GLOBAL del Fòrum li vaig dir que aquí Calella teníem la Fàbrica i que des del Centre Diki Ling ens posàvem a la seva disposició per qualsevol cosa que se’ls pogués ocórrer. I així va sorgir.

Però, en què consisteix exactament la meditació?
Bàsicament en pacificar la Ment a través de la respiració.

La meditació és practicada per moltes confessions religioses. Però, és un acte exclusivament religiós o no necessàriament?
No necessàriament. Simplement, la meditació és una tècnica que ens serveix per interioritzar-nos, per connectar-nos espiritualment i per fer això no cal professar cap religió.

Com es va crear el Centre d’Estudis Budistes Diki ling de Calella?
Vaig fer un curs inicial de Budisme al Centre de Rètirs Tushita del Montseny, ara farà uns 8 anys, i em va agradar tant que li vaig proposar al Kiku de baixar a Calella a fer trobades. Al cap de dos anys ja teníem el local on estem ara.

Quines són les principals activitats que celebreu al centre?
Tres dies a la setmana fem meditació: els dilluns, a les 18 h., meditació de Tara (l’aspecte femení de Buda); el dimarts, a les 20 h., i el divendres, a les 9 h del matí, fem meditació guiada variada. Un cop al mes ve en Ricard Rotllan a parlar de filosofia budista o fem intensius de meditació. També s’hi fa ioga, tai-xí, concerts de bols tibetans…

En què consisteixen els tallers que aneu organitzant puntualment?
Tots els tallers que es fan en el Centre tenen a veure amb el creixement personal. Apropem a la gent tècniques que els hi puguin fer sentir millor tan física, com psíquica, com espiritualment.

Com reaccionen normalment les persones que us visiten per primera vegada?
Tothom ve portat de la curiositat i per les ganes de millorar. Normalment marxen més relaxats. La primera impressió acostuma a ser bona perquè intentem que trobin un espai pel recolliment i la millora personal.

Heu anat incrementant el nombre d’usuaris?
Si, cada cop ve més gent; i quan ve el Ricard ve gent d’arreu de Catalunya.

meditacio_a_calella.jpgI en què consisteix aquesta trobada mensual a càrrec del monjo budista Ricard Rotllan?
Amb en Ricard quan fem intensiu de Meditació, ho fem en algun Buda concret. Ve tot un dissabte i fem quatre sessions de meditació, dues pel matí i dues per la tarda. Sobre Filosofia, ara estem comentant el Bodistvacharyavatara de Santideva, que és la visió d’un ésser alliberat. Seguim un llibre i en Ricard ens va explicant els diferents aspectes que van sortint i li exposem els nostres dubtes.

Quan alguna persona et pregunta què és el budisme, què li contestes?
Que és una filosofia que ens vol connectar al nostre cor i et mostra la manera de fer-ho a través d’un camí que és la seva religió.

Creus que, de mica en mica, Orient i Occident es van apropant o encara estan molt lluny?
Amb la globalització tot està molt a prop: nosaltres meditant i ells fabricant… però tant nosaltres com ells estem en la insatisfacció, i això és el que ens allunya de la felicitat.

És curiós que la majoria de religions tenen molts punts en comú i, en canvi, estan molt separades unes de les altres. Per què creus que es produeix això?
No sé que dir-te. Cada religió té una explicació del món i de com són les coses, està immersa en una cultura… tenien un espai geogràfic concret… que amb la globalització ens hem adonat del que tenen en comú, però és normal que estiguin separades: cadascuna té una manera concreta d’expressar-se i els seus seguidors connecten amb aquesta expressió i no amb les altres.

Com veus l’actual situació del Tibet?
El Tibet està completament desballestat espiritualment i això l’ha matat. Els mestres més elevats del budisme estan a l’Índia i a l’Occident. I podríem dir que gràcies als xinesos nosaltres hem connectat amb el budisme; això ens resulta paradoxal. El Dalai Lama sempre prega pels xinesos i això em commou profundament.

I quin paper juga el Dalai Lama com a líder espiritual?
Ell diu que simplement és un monjo, però la veritat és que el seu exemple i les seves paraules ens inspiren en la nostra vida diària.

Tornant al Maresme, el proper 7 de juny Arenys de Munt acull una nova trobada de meditació multitudinària. Com van els preparatius?
Novament en Ricard Rotllan i Catalunya Ràdio faran una nova meditació multitudinària similar a la que es va fer a Calella. Estic en contacte amb la gent d’Arenys de Munt i sé que ho estan preparant amb molta il•lusió i entusiasme. Espero que hi vingui molta gent.

Quins són els vostres propers projectes?
Aquest mes de Maig hi haurà tallers de Constel•lacions Familiars el dissabte 23 i concert de Flautes de Quars el dissabte 30, i taller de Cants Harmònics el diumenge 31. En Ricard va venir el 16 a fer Meditació en el Buda de la Medicina i tornarà pel Juny però encara no hem posat data.

Contacte: dikiling@hotmail.com / Festival Descobreix i Descobreix-te: http://descobreix09.blogspot.com.

per Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris