dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mor Francesc Tristany, President d’Honor del PSC de Mataró

francesc_tristany_280x87.jpgFrancesc Tristany Alsina, veterà militant socialista i de la UGT, ha mort aquest matí als 87 anys a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, on estava ingressat des de feia uns dies.

francesc_tristany_520x350.jpgFrancesc Tristany Alsina, veterà militant socialista i de la UGT, ha mort aquest matí als 87 anys a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, on estava ingressat des de feia uns dies.

President d’Honor

Tristany, que era President d’Honor del PSC de Mataró des de 2000, havia iniciat la seva trajectòria política de ben jove, afiliant-se a les Joventuts Socialistes i participant a la Guerra Civil al front republicà, amb només 16 anys. El seu pare i el seu avi havien estat també socialistes, el darrer fins i tot fundador del PSOE i la UGT, que tingué una de les seves primeres agrupacions a la nostra ciutat.

UGT

Després de la repressió franquista, Tristany, forner de professió, va ajudar a reorganitzar la UGT a Catalunya, sindicat on ha ocupat diverses responsabilitats. També ha estat dirigent de l’Associació Socialista d’Excombatents i Víctimes de la Guerra Civil Espanyola. També formà part de la Federació Catalana del PSOE que, el 1978, s’uniria amb els altres 2 partits socialistes existents per formar l’actual PSC.

Regidor mataroní

De 1983 a 1987 fou elegit regidor a l’Ajuntament de Mataró pel PSC, a la candidatura municipal del qual sempre ha ocupat un lloc honorífic.

Esport

En el terreny esportiu ha estat durant 30 anys membre directiu de la UE Mataronesa i 15 anys vocal de l’Esport Ciclista Mataró.

Homenatges

Tristany ha rebut diversos homenatges, entre els que podem destacar els següents: El 2002, amb motiu dels seus 80 anys, fou homenatjat pel PSC de Mataró que, poc més tard, agrupà els escrits al llibre "Francesc Tristany: una vida de lluita pel socialisme", coordinat per Josep Puig Pla i Maria Salicrú-Maltas. El 2003 li fou atorgada la medalla President Macià en reconeixement als mèrits laborals de mans del president de la Generalitat. El mateix 2003 Tristany rebé el reconeixement dels grups de l’oposició al Congrés dels Diputats com a combatent per la llibertat davant la negativa del PP en fer un acte unànim.

Trajectòria

La seva trajectòria també ha estat recollida en un vídeo-entrevista de la Fundació Largo Caballero (UGT), enregistrada el novembre de 2008.

Comiat

L’acte de comiat de les seves despulles se celebrarà dijous 16 de juliol, a les 12 del migdia, al Tanatori de Mataró.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris