divendres, 30 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Premià de Mar recupera la seva memòria audiovisual i oral a través del seu patrimoni fílmic

premi_de_mar_280x87.jpg"La Mirada dels Premianencs", un arxiu audiovisual basat en un extens recull d’imatges i entrevistes sobre la història de Premià de Mar des de l’any 1918, va ser presentat ahir dijous davant els mitjans de comunicació.

la_mirada_dels_premiarens_800x600.jpg"La Mirada dels Premianencs", un arxiu audiovisual basat en un extens recull d’imatges i entrevistes sobre la història de Premià de Mar des de l’any 1918, va ser presentat ahir dijous davant els mitjans de comunicació.

5 anys de treball

Aquest arxiu, elaborat al llarg dels darrers 5 anys per la productora La CajaNegra Produccions, és un projecte transversal per a la recuperació del patrimoni fílmic i la memòria oral del municipi.

Recerca de material

Així, des de l’any 2005 s’ha fet una exhaustiva recerca de material audiovisual que conté tant esdeveniments històrics com culturals, polítics i socials, així com indrets desapareguts o transformats de la vila. Durant tot aquest temps, la productora ha anat recuperant més de 400 filmacions en suports de 35mm, 16mm,, 9,5mm (Pathé Baby), 8mm, Súper8 i vídeo. Paral·lelament, s’han realitzat un seguit d’entrevistes en suport videogràfic a premianencs i premianenques que, amb el seu testimoni, han aportat la seva experiència vital relacionada amb la seva població. Aquesta tasca, juntament amb la posterior transcripció del material, ha permès la creació del Fons de la Memòria Oral de la ciutat.

DVD

Segons informa el consistori premiarenc, "poques ciutats catalanes disposen d’un arxiu audiovisual propi d’aquesta importància, i pocs arxius audiovisuals són tan assequibles com ‘La Mirada dels Premianencs". Properament, es posarà a disposició de la ciutadania, a la Biblioteca de Premià de Mar, gran part de l’Arxiu Audiovisual en format DVD. En canvi, el Fons de la Memòria Oral, és a dir, la transcripció de les entrevistes, serà per a ús exclusiu d’investigadors i d’historiadors.

Suports i col·laboracions

La creació d’aquest arxiu audiovisual, una iniciativa de LaCajaNegra Produccions, ha rebut també el recolzament tècnic i econòmic de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Premià de Mar i del Museu Municipal de l’Estampació; i ha estat subvencionada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Presentació

L’acte de presentació va comptar amb l’assistència dels responsables de la La CajaNegra Produccions, Víctor Sarabia i Míriam Soms; el regidor de Cultura, Josep M.Molins; i l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris