dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Premià exposarà fotografies inèdites del fotoperiodista Agustí Centelles

leica_280x87.jpgEl Museu Municipal de Premià de Mar acollirà el mes de febrer l’exposició de fotografia dels negatius inèdits trobats recentment per la família d’Agustí Centelles, considerat un dels pioners del fotoperiodisme a Espanya.

El Museu Municipal de Premià de Mar acollirà el mes de febrer l’exposició de fotografia dels negatius inèdits trobats recentment per la família d’Agustí Centelles, considerat un dels pioners del fotoperiodisme a Espanya.

Exposició

Aquesta exposició, que ja es va mostrar el passat novembre al Palau Robert de Barcelona, recull un total de 56 fotografies que els seus fills van trobar recentment dins una caixa de galetes. Les instantànies plasmen la vida política i social dels anys trenta, així com de la guerra i la postguerra.

Biografia

Agustí Centelles va néixer a Grau (València) el 1909, però de ben petit la família es va traslladar a Barcelona. Cap a l’any 1934 va començar a treballar de reporter gràfic pel seu compte, i les seves fotografies es van publicar, entre d’altres, a diaris com, l’Opinió, la Publicitat, El Diari de Barcelona, Última Hora i La Vanguardia. Sempre acompanyat de la seva càmera Leica, Centelles va retratar la vida cultural, social i política catalana de l’època. L’any 1939 es va exiliar a França enduent-se una maleta amb els negatius de les imatges que considerava més rellevants. Tot i haver estat en diversos camps de concentració va poder continuar conservant els negatius i les càmeres gràcies al seu carnet de jornalista internacional. Quan va tornar a Catalunya es va instal·lar a Reus clandestinament i El 1944 va tornar a Barcelona on va ser jutjat quedant en llibertat condicional. L’any 1976 va recuperar els negatius que havia deixat a França i es van poder exposar moltes de les imatges. Centelles es va convertir en un símbol dels fotoperiodistes de guerra. El 1984, el Ministeri de Cultura li va concedir el Premi Nacional de Fotografia. Agustí Centelles va residir a Premià de Mar des de 1955 fins la seva mort, el 1985.

per Redacció / Foto: viquipèdia

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris