dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Presenten el llibre “Xesco Boix. Història de la Nostra Història”

presentacio_llibre_xesco_boix_280x87.jpgLa llibreria La Llopa de Calella va ser divendres passat l’escenari de la presentació del llibre "Xesco Boix. Història de la Nostra Història". El proper dissabte 25 d’abril, a les 17.30 h., Pineda acollirà la presentació de l’obra a la Biblioteca Serra i Moret.

presentacio_llibre_xesco_boix_800x600.jpgLa llibreria La Llopa de Calella va ser divendres passat l’escenari de la presentació del llibre "Xesco Boix. Història de la Nostra Història". El proper dissabte 25 d’abril, a les 17.30 h., Pineda acollirà la presentació de l’obra a la Biblioteca Serra i Moret.

Homenatge

Aquest llibre, del qual són autors Lluís M. Panyella – cantant animador, ex-membre del grup "Cinc Dits d’Una Mà" junt amb Xesco Boix – i la periodista i també cantant-animadora, Maria-Josep Hernàndez, és un homenatge a en Xesco Boix (1946-1984), introductor del folk song i pioner de l’animació per la mainada a Catalunya, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort. Un apropament fidel i rigorós a la seva persona i obra, a través de testimonis propers dels seu entorn, així com de persones que van compartir amb ell moments i fets històrics. Els entrevistats parlen de Xesco Boix i també del context social, polític i cultural que van viure a les acaballes de la dictadura, durant la transició i als inicis de la democràcia. El llibre conté també un CD inèdit: una carta sonora d’en Xesco, amb cançons i reflexions.

Presentació

L’acte va ser presentat amb entusiasme per filòleg calellenc Joan Ferrer i Costa qui va lloar el llibre pel seu elevat interès a l’entorn de la figura d’en Xesco Boix i del període històric que li va tocar viure. Fins i tot, Ferrer va destacar algunes de les moltes anècdotes que apareixen a l’obra com, per exemple, la seva coincidència amb en Xesco en l’admiració vers el personatge d’en Tin-tin o en troballes sorprenents que hi apareixen com descobrir que en Pere Tàpies en realitat es diu Joan Collell.

Autors

A continuació, Maria-Josep Hernàndez va llegir una emotiva carta que ha dedicat a la memòria viva de la figura d’en Xesco Boix. Per la seva banda, Lluís M. Panyella va fer un petit repàs biogràfic de la vida d’en Xesco. Va recordar que era fill d’una família profundament religiosa amb cinc fills. Quan, amb només 8 anys, va entrar a formar part del món de l’escoltisme va descobrir el que va ser ja una constant en la seva vida personal i professional: l’esperit de servei. També, musicalment es va emmirallar en cantautors dels Estats Units d’on va portar i traduir al català himnes tan emblemàtics com el "No serem moguts", una cançó que va estrenar en una manifestació d’estudiants que havia tallat la Diagonal en plena època franquista. En Xesco va ser colpejat i detingut per la policia, passant tres nits a la comissaria de la Via Laietana. Per Panyella, això és un exemple més de la valentia que sempre va tenir al llarg de la seva vida en Xesco Boix.

Testimonis

Els autors del llibre editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, després d’haver entrevistat una cinquantena de persones que varen conèixer personalment a en Xesco, han arribat a la conclusió que possiblement hi ha més de mil maneres d’interpretar el personatge, però tots els testimonis coincideixen en definir a en Xesco Boix per la seva generositat, la seva gran honestedat i el seu rigor professional.

per Redacció | Ramon Texidó | Foto: Diari Maresme

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris