dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Presenten un nou recull de cultura oral del Montnegre

vogis_rodolons_280x87.jpgEl calellenc Daniel Rangil presentarà aquest dimarts al Consell Comarcal del Maresme, a Mataró, el seu nou llibre "Vògits, modolons i desfedors. Recull de cultura oral del Montnegre (II)".

El calellenc Daniel Rangil presentarà aquest dimarts al Consell Comarcal del Maresme, a Mataró, el seu nou llibre "Vògits, modolons i desfedors. Recull de cultura oral del Montnegre (II)".

140 persones

Aquesta obra s’ha elaborat a partir de les converses mantingudes amb 140 persones vinculades al Montnegre, entès com les muntanyes, les valls i les planes que hi ha entre el mar, la Tordera i les rieres que neixen al Collsacreu.

Segon treball

Aquest volum és el segon de la trilogia "Recull de la cultura oral del Montnegre" i porta per títol "Vògits, modolons i desfedors", paraules ja gairebé oblidades en els nostres temps. L’acte, que s’iniciarà a la una del migdia, estarà presidit pel president del Consell Comarcal Josep Jo.

300 pàgines

Al llarg de les 300 pàgines del volum, els informants recorden les rieres farcides de peix, la Torderada de 1920 i la de 1962, les rierades a l’Alt Maresme, la gran nevada de 1962, el funcionament del molí d’en Torrús de Sant Iscle, l’aqüeducte de can Morè de Pineda de Mar…. i un llarg etcètera de temes que han marcat les històries locals.

Oficis desapareguts

El llibre també ens convida a conèixer oficis ja gairebé desapareguts al Maresme: saurins, moliners, pouaires, cistellers, segadors, pastors transhumants, abellaires, traginers… Uns oficies explicats pels propis informants que ens traslladen a l’època en què la llum era de teies o espelmes i el bestiar feia el treball que ara fan els motors.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris