dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Primera Trobada de Colles Bastoneres a Calella

bastoneres_calella_280x87.jpgDiumenge 18 d’Octubre, i en el marc del Correllengua 2009, va tenir lloc a Calella la 1ª Trobada de Colles Bastoneres, organitzada per l’AMPA del CEIP C.Salicrú. Van assistir la Colla dels Bastoners de Mataró, la Colla d’en Canyet de Badalona i la Colla de Bastoners del CEIP C.Salicrú. La cercavila va estar amenitzada pels BATUKES de Calella.

bastoneres_calella_.jpgDiumenge 18 d’Octubre, i en el marc del Correllengua 2009, va tenir lloc a Calella la 1ª Trobada de Colles Bastoneres, organitzada per l’AMPA del CEIP C.Salicrú. Van assistir la Colla dels Bastoners de Mataró, la Colla d’en Canyet de Badalona i la Colla de Bastoners del CEIP C.Salicrú. La cercavila va estar amenitzada pels BATUKES de Calella.

Correllengua

Amb motiu del Correllengua 2009 i dins dels actes organitzats per aquesta diada, el proppassat diumenge va tenir lloc a Calella la 1era Trobada de Bastoners. Aquest encontre va ser propiciat per l’AMPA del CEIP C.Salicrú que ja fa anys intenta consolidar la seva colla de bastoners com un signe identitari de l’escola.

La festa de diumenge va concentrar dansaires veterans amb els de la incipient escola de bastoners de l’escola, en la qual els infants més petits comencen a conèixer aquest ball tradicional del nostre país.

Colles

Tot i que la convocatòria a la trobada s’havia fet a deu Colles, finalment sols hi van assistir dues de les convidades, a més de l’amfitriona. La coordinadora de l’encontre, la Sra. Anna Comas, ens ha comentat que és molt difícil aconseguir el quòrum necessari per aquest tipus d’esdeveniments, ja que tot i que a Catalunya hi ha prop de 60 colles, la majoria no tenen la disponibilitat ni els recursos necessaris per assistir a aquestes trobades; doncs normalment es tracta d’entitats sense ànim de lucre, que realitzen aquesta activitat de manera amateur.

Cercavila

Malgrat tot, la festa va ser força lluïda, després d’una primera exhibició a la Plaça Catalunya, les colles van enfilar el Carrer Església en una cercavila precedida pels BATUKES de la ciutat que amenitzaven el recorregut entre parada i parada, on les tres colles participants realitzaven els seus balls. La cercavila que va despertar força interès entre els vianants, va finalitzar a la Plaça de l’Ajuntament, on de nou es va  poder gaudir de les danses de les colles que, primer per separat i finalment de manera conjunta, van mostrar al públic assistent els seus balls. L’acte va finalitzar amb un pica-pica de germanor en el qual van participar els dansaires i els seus acompanyants.

Balls de bastons

Els balls de bastons eren una de les activitats dels esbarts dansaires tant arrelats a casa nostra fa anys, però que amb el decurs del temps han anat perdent presència en la vida cultural de les nostres ciutats. La necessitat de recuperar aquesta tradició va fer que ja fa uns anys l’escola Carles Salicrú de Calella intentés potenciar aquest vessant de la nostra cultura popular. Després d’alguns entrebancs i d’etapes complicades, ja fa quatre cursos que l’AMPA de l’escola va decidir apostar fort per aquesta activitat, incentivant la seva pràctica entre els alumnes més grans; l’any passat van decidir obrir les portes als més menuts amb la intenció de crear una escola de bastoners que basteixi el futur de la colla que, d’altra banda, ha esdevingut imprescindible en les activitats culturals de Calella.

per Teresa Boada | Redacció | Foto: Anna Comas

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris