dijous, 29 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Santa Susanna inaugura la restauració de la Paret d’en Ratés, una conducció d’aigües del s.XIX

paret_den_rates_280x87.jpgL’Ajuntament de Santa Susanna inaugurarà el proper diumenge la Paret d’en Ratés, una conducció d’aigües construïda al segle XIX, protegida des de l’any 2008 com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

L’Ajuntament de Santa Susanna inaugurarà el proper diumenge la Paret d’en Ratés, una conducció d’aigües construïda al segle XIX, protegida des de l’any 2008 com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Aprofitament de recursos

Segons informa el consistori, aquesta obra popular constitueix "un exemple de l’aprofitament dels recursos hídrics com a part d’una xarxa pensada per conduir l’aigua des de la part alta de la riera fins a la finca de Can Ratés". En el seu trajecte, hi havia diversos pous i sifons per facilitar la conducció de l’aigua i salvar els desnivells de l’orografia.

Restauració

La canalització restaurada i visible actualment té una llargada de 195 metres, tot i que originàriament era de diversos quilòmetres. Concretament, els treballs de reconstrucció han consistit en la reposició dels elements despresos pel pas del temps, la neteja integral, un arrebossat dels sectors que estaven en mal estat i la senyalització de la zona. D’altra banda, amb l’objectiu que els visitants puguin veure els materials constructius originaris no s’han cobert les pedres i maons antics. També, en els treballs de recerca i documentació ha participat l’entitat Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM).

De secà a regadiu

La canalització, juntament amb altres elements arquitectònics com la gran quantitat de safaretjos, pous i altres conductes d’aigua que hi ha a Santa Susanna, són el testimoni de la importància que va tenir l’agricultura com a recurs econòmic del poble i, també, el canvi que va significar el pas progressiu de l’agricultura de secà a la de regadiu.

Patrimoni antic

Segons l’alcalde de Santa Susanna, Josep Monreal, "Amb la protecció i restauració d’aquests elements recuperem part de la nostra història". En aquest sentit, el consistori considera que aquesta nova actuació, juntament amb la que es va fer l’any passat al búnquer de la Guerra Civil, "mostren l’afany de l’Ajuntament de Santa Susanna per recuperar elements patrimonials antics". La restauració serà inaugurada pel propi alcalde el proper diumenge, 6 de setembre, a les 13 h., juntament amb la regidora de Cultura, Neus Illas.

per Redacció | Foto: Aj.Sta.Susanna

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris