dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Segones oportunitats

Fa uns dies, assegut a la barra d’un bar o fent cua al forn de pa —l’escena la podeu triar vosaltres—, escoltava dues persones joves —tant hi fa que siguin homes o dones— xerrant:
– Saps que he entrat a estudiar infermeria? Ara m’ho puc combinar i podré baixar a la tarda a estudiar a Barcelona.
– Que bé!, contesta l’interlocutor, jo també m’he apuntat a fer un cicle formatiu de grau superior en instal·lacions electrotècniques..

No eren adolescents, però probablement tenien les mateixes expectatives de futur i la mateixa il·lusió que pot tenir un xicot o xicota de 16 o 17 anys. El sistema educatiu actual permet, a persones que en el seu moment no van finalitzar els seus estudis, reiniciar-los en el punt que el van deixar o, millor encara, prendre opcions més concretes i amb les quals sentin més afinitat.

La possibilitat d’obtenir el Graduat en ESO, l’opció d’accedir a un cicle formatiu de grau mitjà o superior o, fins i tot, poder accedir a la universitat, són alternatives que el sistema actual permet amb la superació de proves d’accés lliure.

Cal saber, doncs, quines són les condicions d’accés, gairebé sempre lligades a l’edat i a l’experiència laboral i no al fet d’estar en possessió d’un títol acadèmic, cal saber els continguts, el format i els calendaris de les proves d’accés, gairebé sempre amb un format de coneixements comuns (expressió escrita en català i castellà, coneixement d’una tercera llengua i coneixements de cultura general) i una part específica vinculada a la opció temàtica escollida.

No queden excuses, doncs, totes aquelles persones que encara es retreuen no haver finalitzat els estudis, poden plantejar-se de nou viure com estudiants, i fer-ho des de la perspectiva de la motivació. El resultat final sempre recompensa.

Per acabar, només explicar-vos l’anècdota personal d’un antic alumne meu, ara un bon amic, el Joan, fa prop de 15 anys va decidir tornar a la Universitat. En aquell moment ho va fer pensant en la millora professional d’obtenir la prova d’accés per a més grans de 25 anys. Un cop superada la prova va cursar Graduat Social i va finalitzar al mateix temps que  un dels seus fills. Actualment tots dos col·laboren en una gestoria.

Històries com aquesta són possibles, el fet de gaudir del coneixement, pot aportar una millor expectativa laboral i personal, no perdeu aquesta segona oportunitat…..

Carlos Oriol
Cap d’estudis

Triangle acadèmia

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris