dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Segrestats per la legalitat

Bloc de Saül Gordillo | Calella

Aquest és l’article que publico avui al diari Avui: "Al Regne Unit no hi ha cap Tribunal Constitucional que tombi la decisió d’un parlament democràtic", declarava a l’ACN el primer ministre gal·lès Rhodri Morgan, en referència a l’espasa de Dàmocles sobre l’Estatut de Catalunya. Gal·les vol convocar un referèndum per dotar-se de més autogovern i els anglesos no reaccionen pas amb cap boicot ni campanya en contra.

Bloc de Saül Gordillo | Calella

Aquest és l’article que publico avui al diari Avui: "Al Regne Unit no hi ha cap Tribunal Constitucional que tombi la decisió d’un parlament democràtic", declarava a l’ACN el primer ministre gal·lès Rhodri Morgan, en referència a l’espasa de Dàmocles sobre l’Estatut de Catalunya. Gal·les vol convocar un referèndum per dotar-se de més autogovern i els anglesos no reaccionen pas amb cap boicot ni campanya en contra. El mateix dia que l’Estat espanyol plantava batalla contra la consulta popular d’Arenys de Munt, el primer ministre escocès Alex Salmond presentava la bateria legislativa d’aquest curs polític, que inclou la llei del referèndum d’independència. Els anglesos tampoc no han atiat la fòbia als escosesos. El comportament al Regne Unit és democràticament exquisit. Referèndums a la vista a Escòcia i Gal·les, escandalera a Arenys de Munt. Aquesta és la gran diferència entre el Regne Unit i Espanya. Política, legislativa… democràtica en definitiva. La reacció de La Moncloa, dient que l’autodeterminació no hi entra a la Constitució, és impensable al 10 de Downing Street, on, per cert, Gordon Brown, inquil·lí ja veurem quant de temps, és un escocès. S’imaginen un català a La Moncloa?

La clau de volta l’explica Xavier Solano al llibre El mirall escocès. Castella no és Anglaterra. Els castellans s’han apropiat del conjunt quan en són una part, de l’Estat, i és per això que el federalisme esdevé quimèric. Llegeixin López Burniol en aquest diari per entendre la desil·lusió d’alguns catalans que descobreixen que els federalistes només hi són a Catalunya. La febrada sobiranista s’explica per l’esgotament, per una desafecció verbalitzada per Montilla i sense aturador. La societat és més madura i complexa. La Constitució del 1978 cau lluny (la meva generació no la va votar) i no dóna respostes al 2009. Si no hi cap, l’autodeterminació, la ruptura emocional i pragmàtica dels que idealitzaven la transició espanyola anirà creixent. Si la legalitat esdevé la coartada per laminar l’autogovern de Catalunya, caldrà dubtar d’això que va idear Montesquieu de la separació de poders. Sobretot el dia que la justícia avala manifestacions falangistes, però recrimina consultes independentistes.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris