dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

“TRANSFIGURA”

Amb l’Àfrica s’hi atreveix tothom: venedors i compradors de tot allò que fa mal i fa fer diners, lladres professionals d’arreu i aprofitats sense escrúpols, tots ells grapejant el continent negre amb total impunitat.

A la platja d’Abiyàn, a costa d’Ivori, els nens juguen a albirar l’horitzó, com si fossin pirates de debò. Descobreixen un  vaixell allà, enllà que s’acosta ràpid i tranquil. De  lluny ja fa pudor i, com més s’apropa més se sent la farum. Els nens es tapen el nas tot fent una ganyota i llegeixen el rètol  “Proto koala “, una nau del consorci holandès Transfigura, però ells què saben.. són nens. Els tripulants llueixen en les seves armilles un crani amb dues tíbies. Pirates com nosaltres!!! – crida la canalla -, però fugen espantats en veure la paraula tòxic Estampada a la part de sota. El vaixell escup cinc-centes tones de residus, una pasterada mescla de petroli i ves a saber què més, gira cua i posa proa cap al nord.

Això passava al 2006. En tres anys els sucs de la multinacional han contaminat el mar, la platja, i la gent d’aquells verals, gent molt pobre. Resultat: 15 morts i 30.000 afectats, malalts i desesperats.

L’empresa es queda tan ample, però arriben les reclamacions i per evitar un judici, més que probable, anuncia que indemnitzarà als afectats amb 1.000 euros cadascun, vius i morts. S’estalviarà reconèixer la connexió entre els residus i les seves conseqüències, pagarà i l’hi faltarà temps per flectar un altra  nau amb els budells plens de merda, cap a algun país del sud.

Els nens tornaran a la platja a fer el pirata atents a l’horitzó, per si l’enemic ataca.

per David Xiberta

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris