dimarts, 09 de de març de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Traslladen, des de començaments d’any, 200 animals protegits del Maresme a centres de recuperació

trasllat_animals_280x87_02.jpgEls agents del cos d’Agents Rurals han traslladat, des de començaments d’any, un total de 198 animals autòctons protegits del Maresme als quatre centres de recuperació que hi ha a Catalunya. A nivell català, un total de 2.217 animals han estat enviats als centres, la majoria ocells.

polls_preparats_per_al_transport_800x600.jpgEls agents del cos d’Agents Rurals han traslladat, des de començaments d’any, un total de 198 animals autòctons protegits del Maresme als quatre centres de recuperació que hi ha a Catalunya. A nivell català, un total de 2.217 animals han estat enviats als centres, la majoria ocells.

Època de cria

El període de màxima activitat va del maig al setembre, i coincideix amb l’època de cria i nidificació de les espècies. Entre els animals més recollits hi ha els falciots, les orenetes, els ballesters, les merles, les gralles, els xoriguers, els pardals, els mussols, les tortugues, els esquirols i els ratpenats.

Protocol

Els agents se’ls enduen després d’activar-se el protocol de recollida, alertats per persones que han trobat un animal ferit. Les comarques on es reben més avisos són les del voltant de l’àrea metropolitana de Barcelona, concretament s’han rebut 198 avisos al Maresme, 361 al Barcelonès, 202 al Vallès Occidental i 179 al Baix Llobregat.

Insecticides naturals

Dues terceres parts dels animals recollits són ocells insectívors. Alguns han caigut del niu. D’altres, se n’han quedat sense a causa de conductes incíviques o d’obres efectuades a façanes. En aquest sentit, el cos d’Agents Rurals demana respectar els nius, i recorda que els ocells que viuen entre nosaltres, en zones urbanes, són el millor insecticida natural que hi ha. Molts d’aquests ocells capturen diàriament entre 4.000 i 5.000 insectes, quantitat equivalent a la meitat del seu pes.

Trasllat als centres

Els agents traslladen els exemplars ferits o desvalguts a un centre de recuperació, on els guareixen. Allà s’intenta la seva recuperació clínica i l’aclimatació a la vida lliure perquè puguin tornar a la natura amb garanties de supervivència. Els quatre centres de recuperació de fauna salvatge, que depenen del Departament de Medi Ambient i Habitatge, són el de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental): el de Vallcalent, a Lleida (Segrià); el del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, a Castelló d’Empúries (Alt Empordà), i el del Parc Natural del Delta de l’Ebre, a Deltebre (Baix Ebre).

per Redacció | Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris