dissabte, 31 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un estudi desvetlla que els antibiòtics tenen un impacte insignificant contra la tos aguda

hospital_de_mataro_280x87_06.jpgEl British Journal of Medicine ha publicat les primeres conclusions de l’informe GRACE, un estudi europeu sobre la resistència als antibiòtics en el què ha participat el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), a Mataró.

hospital_de_mataro_800x600.jpgEl British Journal of Medicine ha publicat les primeres conclusions de l’informe GRACE, un estudi europeu sobre la resistència als antibiòtics en el què ha participat el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), a Mataró.

Prescripció

L’informe ha evidenciat que la prescripció d’antibiòtics per a la infecció de les vies respiratòries altes és més elevada del que hauria de ser, fet que pot afavorir la creació de resistències a aquest tractament en els pacients.

3.400 pacients

L’estudi, en el què ha participat el CSdM juntament amb proveïdors sanitaris d’altres 13 països europeus, es va fer amb més de 3.400 pacients afectats de tos aguda, durant els mesos d’octubre i novembre de 2006 i de gener a març de 2007.

Percentatges

Segons es desprèn de l’informe, en alguns casos, "la probabilitat de que es prescribeixi un antibiòtic a un pacient és cinc vegades més alta que en altres centres". Malgrat això, "els pacients es recuperen en un temps similar fins i tot si el clima és diferent o no s’han près antibiòtics contra la tos aguda". En el cas dels pacients del CSdM, la prescripció d’antibiòtics se situa en un 35%, un dels percentatges més baixos de l’estudi.

Maresme

El doctor Jordi Almirall, metge intensivista de l’Hospital de Mataró, i que ha liderat el projecte en aquesta institució, ha declarat que "la investigació ens dóna evidència de que la prescripció d’antibiòtics per a la tos aguda és més alta del que hauria de ser i que les grans diferències a l’hora de receptar antibiòtics entre països no estan justificades clínicament". Segons Almirall, és important "no prendre antibiòtics sinó és estrictament necessari" perquè "el seu mal ús pot crear resistències en el pacient". Per al doctor, la possibilitat de generar resistència als antibiòtics es pot incrementar "després de la demanda d’aquests medicaments contra la tos aguda en l’entorn actual de la grip nova". La reducció de l’ús innecessari dels antibiòtics pot ser una arma clau en la contenció de la resistència a aquests medicaments, una de les amenaces més grans per a la salut pública a l’actualitat", conclou l’intensivista del CSdM.

per Redacció | Foto: CSdM

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris