dimecres, 03 de de març de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un estudi maresmenc conclou que la rehabilitació redueix el risc de malalties vasculars i coronàries

cor_280x87_02.jpgUn estudi del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) demostra que la rehabilitació disminueix la presència al cos humà de la proteïna PCR, desencadenant de les malalties vasculars i coronàries.

cor.jpgUn estudi del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) demostra que la rehabilitació disminueix la presència al cos humà de la proteïna PCR, desencadenant de les malalties vasculars i coronàries.

Rehabilitació cardíaca

Segons l’estudi maresmenc, un programa de rehabilitació cardíaca adequat pot reduir la concentració de la Proteïna C Reactiva (PCR) – desencadenant d’aquestes afeccions en pacients que hagin patit infarts -, "demostra l’eficàcia, eficiència i seguretat d’aquesta tècnica". Per tant, la presència d’aquesta proteïna té un valor predictiu, tant per a la població sana com per a les persones amb malaltia coronària.

Dos grups

L’equip de professionals encapçalat pel Dr. Eulogio Pleguezuelos, del Servei de Rehabilitació del CSdM, va treballar amb una mostra de 59 pacients que va dividir en dos grups. Les persones que van fer les activitats de rehabilitació – exercici físic controlat i individualitzat, canvis d’estil de vida i xerrades informatives – van presentar un important descens de PCR, en comparació amb el grup que només va ser atès per la medicació habitual en aquests casos.

Prevenció

Cal tenir en compte que diversos estudis previs han demostrat que els programes de rehabilitació cardíaca i prevenció milloren, com a mínim en un 25%, tant el nombre d’afectats, com la mortalitat. A més, impacten en la qualitat de vida, augmenten la reinserció laboral i redueix el consum de medicaments.

Increment progressiu

El Dr. Pleguezuelos ha comentat que "les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat als països desenvolupats, en especial la cardiopatia isquèmica, que és la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones", apunta. Malgrat les campanyes de prevenció, hi ha un increment progressiu de la incidència de la síndrome coronària aguda, preocupant sobretot en el cas de les dones que han registrat un augment de la incidència del 34% els darrers anys.

Graus de discapacitat

També, el metge del CSdM ha explicat que "aquest tipus de malalties determinen en un gran nombre de pacients diferents graus de discapacitat. Per tant, cal promoure estratègies d’intervenció multidisciplinàries, que redueixin el nombre de pacients, augmentin la qualitat de vida i redueixin el temps d’incapacitat laboral", ha conclòs.

Premi

Aquest treball ha estat premiat pel 47è congrés de la Sociedad Española de Rehabilitación y Medicina Física (SERMEF), celebrat recentment a Valladolid. És el tercer any consecutiu que el servei de Rehabilitació del CSdM obté aquest reconeixement per una de les seves aportacions.

per Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris