diumenge, 09 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Carles Sàiz i la Universitat a partir dels 50

Foto: Carles Sàiz

Carles Sàiz és professor d’història contemporània a la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) i també a l’Escola d’Adults Natura de Pineda. També és coordinador de la Universitat de la Gent Gran (UGG), a Canet de Mar, per a persones majors de 50 anys amb ganes de seguir aprenent; un projecte “engrescador i gratificant“, en paraules d’en Carles, qui amb la seva tasca global pretén contribuir a dinamitzar la vida cultural del seu municipi.

A què es dedica professionalment?
Al matí desenvolupo projectes editorials i gràfics per a diferents ajuntaments de la comarca i a la tarda em dedico a la docència. Sóc professor d’història contemporània a la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) i també a l’Escola d’Adults Natura de Pineda. La meva funció és preparar els alumnes majors de 25 anys perquè puguin superar les proves d’accés a la universitat. També sóc el coordinador de la Universitat de la Gent Gran, una aula d’extensió universitària de la UNED que hi ha a Canet, que està adreçada a persones de més de 50 anys amb ganes de seguir aprenent. La UGG és un projecte engrescador i gratificant que combina les classes lectives amb diferents sortides culturals i també amb conferències mensuals amb professors de diferents universitats catalanes.

I què li agrada més de la seva feina?
Poder ajudar als meus alumnes a superar tots els entrebancs que es van trobant durant el curs. Per a mi, el més satisfactori és quan, anys després, truquen a la porta de la meva aula per dir-me que estan fent tercer o quart de carrera.

I menys?
Veure com alguns alumnes abandonen el curs perquè no es veuen capaços d’aprovar…

Però la seva afecció, en realitat, és…
El periodisme. L’any 1995, juntament amb Toni Cruanyes i altres estudiants universitaris vam endegar la revista ÀMBIT de Canet, que enguany celebra el seu 15è aniversari i des de fa anys s’han consolidat com un referent de premsa local a la comarca. D’altra banda, intento trobar temps per fer investigació històrica i publicar, de tant en tant, algun llibret o articlet. Des de fa anys també col·laboro a la revista El Sot de l’Áubó, del Centre d’Estudis Canetencs.

Com a persona, com es definiria?

Foto: Carles Sàiz

Com una persona que contribueix a dinamitzar la vida cultural de la meva població.

Llibre, pel·lícula i música preferida?
Llegeixo molts llibres d’història al cap de l’any però una novel·la que em va captivar molt va ser “El nom de la Rosa” d’Eco. També em va commocionar molt La llista de Schindler” de l’Spielberg. Pel que fa a la música, no en sóc molt afeccionat però m’agrada escoltar chill-out mentre treballo a casa.

L’esport que li agrada més és…
Quan era petit, vaig fer molts anys atletisme però fa anys que no practico cap activitat. Camino molt, això sí. Un parell d’hores al dia.

Si tingués poder polític, què seria el primer que canviaria?
Voldria millorar el sistema i les administracions. Voldria que tot fos més racional, ràpid, eficient i també participatiu.

I si tingués molts diners, què en faria?
Voldria contribuir a fer una mica més feliç el nostre món.

Un fet històric que l’hagi impressionat especialment?
Molts!! A veure… l’assassinat televisiu de JFK, la Guerra Civil espanyola, la proclamació de la República Catalana de Macià, l’arribada de Tarradellas… uff… no pararia… tota època té el seu moment històric.

Qui és el seu heroi o la seva heroïna i per què?
Sens dubte, en Guiu, el meu fill de catorze mesos!

En una amistat què és el que valora més?
La honestedat.

I en una parella?
La confiança, el seu suport i la seva comprensió.

Per què li agrada viure al Maresme?
Per què és la terra dels meus avantpassats des de fa segles i perquè a Canet de Mar hi visc molt bé!

I què hi troba a faltar?
Vivim en un entorn privilegiat però tal vegada és necessari que es portin a terme més polítiques comarcals. A diferència d’altres regions, jo penso que el Maresme mai ha tingut un sentiment unitari de comarca i això fa ressentir alguns projectes o iniciatives supralocals.

Quins projectes té per endavant?
Estic treballant en un estudi sobre el patrimoni modernista a Canet a través dels seus grans arquitectes i també en un projecte de turisme cultural al voltant de la figura de Lluís Domènech i Montaner.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris