diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Denuncien possibles enderrocs arqueològics

Foto: Salvem la Vall de la Riera | La troballa, abans i després

La Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda ha denunciat el possible enderrocament de restes arqueològiques que van aparèixer durant les obres de construcció dels col·lectors de la depuradora de l’Alt Maresme, al terme municipal de Pineda de Mar, sense que s’hagi informat d’aquesta actuació a la comissió de seguiment.

La plataforma ha informat en un comunicat que el passat 21 d’abril, una persona que circulava pel Passeig d’Hortsavinyà va posar en coneixement de l’entitat que havia aparegut un mur enterrat de manera perpendicular a l’indret per on s’han d’emplaçar els col·lectors de la depuradora de l’Alt Maresme. Aquest mur, d’uns 8 metres de llargada, es trobava sota el mateix passeig i a uns 500 metres de l’institut Joan Coromines. L’endemà, la plataforma va prendre unes fotografies en les què s’identificava clarament un contrafort per la banda que mira cap a mar. Segons informa la plataforma, aquestes imatges van ser enviades a l’alcalde, a diversos regidors de l’ajuntament de Pineda, així com al tècnic que realitza el seguiment de les obres. Paral·lelament, l’entitat els va notificar de “la conveniència que es dugués a terme una intervenció arqueològica preventiva per inventariar les restes i valorar la seva rellevància”, amb l’objectiu que es seguís un procediment similar al de les excavacions del denominat ‘Pont del Diable‘.

Foto: Salvem la Vall de la Riera

El passat 26 d’abril, un membre de la plataforma va fer una posterior inspecció, constatant que el mur havia estat destruït “sense que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), cap responsable de l’obra o representant de l’ajuntament hagués facilitat cap mena d’informació al respecte”, asseguren. L’entitat ha denunciat aquesta manera de procedir “poc transparent” ja que, segons apunten, “no s’ajusta, en absolut, a la voluntat expressada en la darrera reunió de la comissió de seguiment de la depuradora, duta a terme el dimecres, 14 d’abril”. Per altra banda, l’entitat pinedenca també desconeix hores d’ara “si s’ha seguit o no el procediment legal i tècnic que correspondria fer, davant l’aparició d’aquestes restes”.

Elements de judici

Els membres de Salvem la Vall de la Riera han admès que ‘malauradament’ no disposen de suficients elements de judici per determinar si aquestes troballes tenien importància. Malgrat això, han denunciat que no s’hagi informat a la comissió de seguiment d’aspectes rellevants de les obres “com és aquest”, ni es comuniqui quines són les passes o procediment previ que s’ha dut a terme abans de decidir l’enderroc d’unes restes d’aquestes característiques.

Ara, que la traça dels col·lectors està començant a endinsar-se en la zona més sensible i amb majors possibilitats que apareguin vestigis d’època i tipologia diversa, la plataforma considera que “no és un bon precedent que la velocitat per acabar les obres dins d’uns terminis breus estigui passant per davant d’altres criteris cabdals com els de tipus patrimonial“.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris