diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Detenen a Mataró un venedor de títols falsos

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han detingut a Mataró un veí del municipi que presumptament venia títols acadèmics falsos a través d’Internet. Tres persones més han estat detingudes i altres 16, imputades.

Foto: Imatges.net | David Lladó

Les investigacions es van iniciar l’abril de l’any passat després que tots dos cossos policials rebessin informacions sobre la venda a través d’Internet de títols universitaris i d’ensenyament secundari. Després de constituir un equip conjunt de treball integrat per agents de la Brigada d’Investigació Tecnològica de la Policia Nacional i del Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil, es van realitzar diverses investigacions que van determinar que J.A.C.F., resident a Mataró, podria ser la persona que estava oferint a través d’una pàgina web els esmentats títols acadèmics. En el posterior registre del seu domicili es va intervenir diversa documentació, equips i suports informàtics.

Després d’una anàlisi del material, els investigadors van trobar els correus electrònics de les comunicacions realitzades entre el detingut i els seus clients, el que va permetre identificar i conèixer el tipus de titulació que havia adquirit cadascun d’ells. Els documents sol·licitats anaven des d’una Llicenciatura en Psicologia, a un Màster en Direcció de Màrqueting i Comunicació fins certificats d’accés a la Universitat per a majors de 25 anys o de Nivell de Català tipus “C”. A més, van aconseguir identificar a gairebé una vintena de compradors de titulacions o certificacions falses que, ara, han estat imputats o detinguts. Un d’aquests compradors va ser arrestat per accedir a un lloc de treball en una entitat bancària gràcies a una falsa llicenciatura en administració i direcció d’empreses.

Les titulacions abastaven la majoria de l’espectre educatiu, des de màsters a llicenciatures, diplomatures, accés a la universitat, batxillerat, FP, o ESO. En l’operació també han estat detingudes altres tres persones per utilitzar aquestes titulacions falses i imputades 16 més per adquirir-les, previ pagament de quantitats que oscil.laven entre els 1.000 i 1.500 euros.

Títols ‘a mida’

Després de rebre la petició del corresponent certificat o títol, el detingut el confeccionava i posteriorment el mostrava al client per al seu vistiplau a través de correus electrònics. Quan el client hi estava conforme, li ingressava la quantitat sol·licitada en el compte bancari concertat i sota conceptes també ficticis, com regals de noces, pagament de mobles, comiat de solters, etc.; després del qual rebia la seva certificació falsa.

En algunes ocasions, el venedor dels diplomes davant la impossibilitat de confeccionar una determinada documentació perquè no disposava del model corresponent, sol·licitava els serveis d’algun professional a qui demanava una fotocòpia d’aquesta titulació amb la que preparava una plantilla. També, per tal de dificultar una possible investigació policial, amb certa periodicitat, J.A.C.F. canviava el seu correu electrònic.

Els investigadors sospiten que el detingut portava un mínim de dos anys desenvolupant aquesta activitat il·lícita i que podria haver obtingut més de 22.000 euros, segons es desprèn dels ingressos dels seus comptes bancaris. Segons informen fonts policials, es continua investigant si altres persones podrien haver adquirit aquest tipus de documents falsos.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris