diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Top ten dels refranys catalans

Imatge: Top ten dels refranys catalans

Un lingüista intenta determinar els refranys més populars de la llengua catalana a través d’una enquesta feta exclusivament a través d’Internet i les xarxes socials.

Desapareixen els refranys? En diem cada cop menys que els nostres avis? Segueixen tenint vigència aquestes peces proverbials? Un lingüista, especialitzat en paremiologia, la ciència que estudia els refranys, intenta donar resposta a aquesta i moltes altres preguntes a través d’una enquesta iniciada a primers de març des d’Internet per intentar determinar els refranys més populars de la llengua catalana.

Víctor Pàmies i Riudor, un lingüista barceloní especialitzat en paremiologia, la ciència que estudia els refranys, que viu a Vallromanes (Vallès Oriental) i que manté el portal de Paremiologia catalana (des d’on s’accedeix a la resta de blogs especialitzats que ofereixen continguts sobre aquest tema), tots accessibles des de l’adreça http://refranys.com, vol determinar els refranys més populars de la llengua catalana.

Per poder-ho fer, Pàmies demana ajuda i col·laboració en la difusió d’un estudi que ha endegat ara fa poc més d’un mes: el Top ten dels refranys catalans, una enquesta que pretén determinar, a través d’enquestes transmeses per Internet i les xarxes socials i de contactes, quins són els 10 refranys catalans més populars a l’actualitat entre els parlants de les diferents zones dialectals.

A hores d’ara més de 900 persones ja hi han participat i és prop de la fita que es va imposar inicialment d’aconseguir el miler d’informants. La bona resposta que està tenint la iniciativa l’anima a seguir endavant i no imposar-se cap límit inicial d’enquestes per a l’estudi. És clar que com més dades obtingui, més fiables i diversos podran ser els resultats.

En aquests moments, amb un estudi de la procedència de les 600 primeres enquestes, li interessa especialment fer arribar la crida a zones dialectals on de moment no hi té prou enquestes per poder oferir uns resultats propis. Perquè us feu una idea, el 77,33% de les enquestes rebudes (464 de les 600 inicials), són de l’àrea on es parla català oriental del Principat de Catalunya. La resposta en aquesta zona, per tant, és molt positiva, però ara cal intentar estendre la crida cap a les altres zones del domini lingüístic on la crida no ha arribat amb tanta força.

Les normes

1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.

2. Envieu-li aquesta llista al seu correu personal: vpamies@gmail.com (no deixar-los escrits enlloc per no condicionar les respostes d’altres persones que vulguin participar).

3. Indiqueu d’on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.

La seva intenció inicial és seguir recollint dades fins a Sant Joan i poder disposar del període d’estiu per aprofundir en l’estudi de les dades obtingudes. Els resultats de l’estudi mai serien abans de mitjan setembre.

1 comentari per a “El Top ten dels refranys catalans”

  1. Moltes gràcies per fer-vos ressò de la meva iniciativa!

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris