divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Creadors d’eyeOS

L'equip eyeOS

Quan ens pregunten si el nostre somni és que Google ens compri, la resposta és sempre que no

L’any 2005, dos joves de 17 anys d’Olesa de Montserrat, en Pau Garcia-Milà i en Marc Cercós, cansats de pujar i baixar de les seves respectives cases, van decidir crear un escriptori virtual per comunicar-se. Van idear eyeOS, un servei online que ha esdevingut una innovadora empresa catalana d’èxit internacional.

Pau Garcia-Milà

Quan us ho pregunten, com definiu eyeOS?
La definició d’eyeOS l’hem anat afinant al llarg dels anys. Al principi tendíem més a dir que era un Sistema Operatiu, però el temps i la tecnologia i els tecnòlegs han anat creant i impulsant un vocabulari, com ara el concepte de cloud computing (núvol d’ordinadors) que ara ens permet definir eyeOS, creiem, de manera més correcte. D’aquesta manera, ara definim eyeOs com un entorn d’escriptori web que segueix el concepte del cloud computing. Això vol dir que mitjançant el navegador de qualsevol ordinador o telèfon mòbil pots accedir, modificar o visualitzar els teus arxius (fotos, música, pel·lícules, documents, presentacions, etc.) i veure’ls tal i com els vas deixar l’últim cop que vas accedir-hi, independentment de si ets a casa o a Singapur, o en un cibercafè de viatge. El concepte realment important és que les teves dades no es troben emmagatzemades en un lloc concret, sinó a la xarxa.

Quins són els seus punts forts respecte altres serveis similars?
Parlar d’altres serveis similars amb eyeOs és una mica complicat, ja que no hi ha cap altre producte que sigui igual que nosaltres. Normalment ens parlen de Google. Comparar eyeOS amb GoogleDocs és del tot equivocat. Google docs podria comparar-se amb l’aplicació Documents d’eyeOS o la fulla de càlcul, però eyeOs té molt més que no pot donar Google Docs. Des d’una mateixa finestra del navegador pots pujar arxius, compartir-los de manera senzilla, tens un calendari, editor de textos i fulles de càlcul, pots visionar arxius, escoltar música o mirar una pel·lícula, cosa que Google Docs no ofereix. I anant més enllà, eyeOS és software lliure, que vol dir que tu el pots instal·lar al teu propi servidor essent tu i només tu el propietari de les teves dades, mantenint d’aquesta manera la confidencialitat i la privacitat que Google o Microsoft no et dóna, ja que els arxius allà s’emmagatzemen a uns servidors situats a Sillicon Valley. Ens plantegem que Google escaneja tots i cadascun dels documents que hi pengem per tal d’oferir-nos publicitat?

Han passat cinc anys des de que vàreu tenir la vostra idea innovadora. Quin balanç en feu?
La veritat que en fem un balanç del tot positiu. Vam començar al 2005, quan érem dos, i més endavant s’hi van ajuntar en Daniel Gil, actual cap de projectes, en José Carlos Norte, cap de programadors i l’Àlex Fiestas, i el 2008 vam obrir els serveis professionals que han permès a l’empresa créixer. Ja no som a l’oficina de la Rambla Catalunya d’Olesa de Montserrat: tenim 30 persones treballant a l’oficina i se’ns ha fet necessari anar a un lloc més gran i millor comunicat. Ara estem al centre de Barcelona. De la mateixa tenim 35 comunitats d’usuaris arreu del món que treballen per fer més gran eyeOS.

Tenir bones idees està molt bé. Però el que veritablement costa es dur-les a terme. Com ho vàreu aconseguir? Heu rebut algun tipus d’ajut públic o privat?
Una de les coses de les que estem més orgullosos és poder dir que ningú no ens ha ajudat econòmicament en aquest llarg camí. En cap moment hem rebut el suport de Business Angels ni d’entitats públiques. Els diners que ens han ajudat a tirar endavant l’empresa han provingut sempre de projectes duts a terme. La veritat és que l’única ajuda institucional, econòmicament parlant, que hem rebut en tot aquest temps han estat els diners corresponents al Premi Nacional de Comunicació que ens van donar el passat octubre.
Amb això vull dir que ha estat només l’esforç el que ens ha fet tirar endavant.

Per cert, com vàreu aconseguir, especialment al inicis, comunicar-vos internacionalment amb països tant diversos com ara Estats Units o la Xina?
Internet no té fronteres. Aquesta és la clau. Així, juntament amb l’anglès, vam aconseguir fer arribar eyeOs als cinc continents. A partir d’aquí la gent hi va començar a mostrar interès i eyeOs va anar creixent. La idea suposo que hi va tenir a veure!

Com us va venir la inspiració de batejar el vostre projecte amb el nom d’eyeOS?
La història del nom reflecteix la idea que hi ha darrera eyeOS: ser visual. Per això el concepte eye, ull en anglès. A partir d’aquí vam posar un OS per seguir el Sistema Operatiu que ens va seguir en els nostres inicis.

El logo

Per crear la vostra empresa, us vàreu veure obligats a deixar la universitat. Va ser una decisió difícil?
Deixar la universitat va ser una decisió difícil però obligada. Estàvem en un moment on el projecte agafava cada dia més volada i la veritat és que era molt difícil poder fer compatibles els estudis i eyeOS. Vam valorar-ho i vam veure que eyeOs era una oportunitat única que, si anava malament, només ens hauria fet perdre un temps de les nostres vides. Teníem 18 anys, ganes i molt poc a perdre, així que ens vam llençar a la piscina. He de dir que de la Universitat en vam treure una de les persones que ara son claus a eyeOs, el Daniel Gil.

De totes maneres, vosaltres us considereu autodidactes a través d’Internet.
Internet és una mena de biblioteca d’Alexandria, amb molt contingut que s’ha de saber destriar. I això no és gens senzill. El que hem fet al llarg del temps és provar, equivocar-nos, preguntar, trobar respostes i alhora compartir-les. L’escola que és internet requereix, també, saber teixir una teranyina, de persones, noms o webs, que t’ajudi a comprendre i aprendre de tot plegat.

Cal destacar que eyeOS és un servei gratuït, basat amb programari lliure. Com aconseguiu finançar la vostra empresa?
Entorn a la nostra plataforma oferim tot un pack de serveis per als clients finals així com per a empreses partners de eyeos que volen desenvolupar solucions basades en la nostra versió Enterprise de eyeOS: Instal·lació i manteniment de eyeOS als servidors del client; Desenvolupament de solucions específiques que s’executen en el mateix escriptori eyeOS, adaptades a les necessitats concretes de cada cas; Formació a desenvolupadors i administradors de sistema; i Suport tècnic a clients i a desenvolupadors.

També, heu assolit importants acords amb destacades empreses multinacionals. És aquesta la millor manifestació del vostre èxit?
Moltes vegades ens pregunten si el nostre somni era (o és) que Google ens compri. I la resposta és sempre que no. Hem tingut ofertes de compra i sempre ens hem negat perquè pensem que podem anar més enllà. I anar més enllà vol dir que un dia et truquin des dels Estats Units i et diguin que són IBM, que han estat estudiant el teu producte durant més de sis mesos i que volen treballar amb tu. Això és el que realment et fa sentir que has anat pel bon camí. Però alhora, anar pel bon camí també són els molts correus que rebem cada dia de gent que et dona les gràcies.

Quin i com és el vostre equip de treball?
eyeOS ha anat creixent al llarg del temps. Actualment separem l’empresa en 5 departaments: Comercial, Comunicació, Disseny, Programació i Direcció. Tots i cadascun d’ells treballen estretament comunicats i en permanent contacte. El nostre objectiu de fer un producte de qualitat ens porta a tenir unes característiques peculiars, per exemple, en el ràtio de dissenyadors i programadors. Així, per cada dissenyador tenim dos programadors, per tal de poder donar tanta importància a la programació com a l’acabat.

Com és la vostra relació amb els milers d’usuaris d’eyeOS?
Els usuaris d’eyeOs s’agrupen en comunitats que estan repartides pels cinc continents, des dels Estats Units fins a Bangladesh o Austràlia, passant per Kenya o Tunisia, per exemple. Així actualment tenim més de 35 comunitats.
A eyeos, com a producte open source (codi obert) que és, la comunitat pren molta importància, ja que ofereix la possibilitat als usuaris de col·laborar per aconseguir un producte que difícilment podrien obtenir ells sols. Algunes de les tasques que actualment fan els seus membres són: Desenvolupar aplicacions, traduir o explicar el projecte. A la pràctica, i perquè ens entenguem, aquest principi d’any estem presentant eyeOS 2.0. Nosaltres directament organitzem actes a Barcelona, Madrid, Paris i Hannover, però la comunitat en té preparades més de 50 en llocs com Bòsnia Herzegovina o Veneçuela, per posar dos exemple.

El món informàtic és revoluciona gairebé a diari. Per on creieu que podria venir la propera ‘revolució’ a la xarxa?
Considero que a la xarxa no hi ha revolucions, sinó evolucions. Amb tot, crec que és el Cloud computing i totes les possibilitats que arrossega és el que de veritat farà veure Internet d’una manera diferent a molta gent. Tenir accés a les teves dades des de tot arreu amb qualsevol dispositiu ara mateix no hi veig final.

I en el vostre cas concret, quins seran els propers passos d’eyeOS?
Els propers passos d’eyeOS son acabar del tot eyeOS 2.0 i a partir d’aquí fer-lo conèixer encara més. El nostre objectiu és seguir sent la referència open source en el món del Cloud Computing.

1 comentari per a “Creadors d’eyeOS”

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per