diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Rieres plenes de canyes al Maresme

Foto: Natura

A punt d’iniciar-se el mes de maig, considerat el període amb major risc de pluges i d’aiguats de la comarca, “encara no s’han començat a mantenir les rieres i torrents del Maresme“, segons informa el grup ecologista Natura.

Concretament, aquesta entitat ha manifestat que municipis com Cabrils, Cabrera de Mar, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta o Sant Pol de Mar, “tenen les rieres plenes de canyes i altres materials que dificultaran molt el pas de les aigües pluvials”. Això, segons Natura, podria comportar diferents riscos ambientals, “com l’erosió dels marges, la destrucció d’infraestructures i especialment el risc d’inundacions i afectació de persones i béns“, apunten.

Molta canya i pocs pagesos

El retrocés de la pagesia a la comarca, afegit al creixement natural de les canyes, comporta majors trams de canyers que anteriorment eren utilitzats amb finalitats agrícoles. “Era l’agricultor el que mantenia la canya a ratlla“, subratllen des de Natura. A aquest fet, cal afegir que enguany, a causa de les ventades i nevades del passat mes de març, hi ha un gran quantitat de vegetació tombada damunt les lleres.

Sol·licitud de subvencions

Natura també assegura que el pla de manteniment de lleres de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) “no s’aplica en la intensitat, ni en l’extensió territorial que caldria pel Maresme“. A més, aquesta comarca parteix en desavantatge quan ha de demanar subvencions a l’ACA per a la restauració del medi natural de rieres i torrents respecte a d’altres territoris catalans. Aquesta situació, “lluny d’arranjar la situació, qui en té les competències han de ser els Ajuntaments qui, amb coneixements tècnics o sense, han d’assumir actuacions de manteniment de rieres que no els hi pertoquen“. Aquesta situació, segons Natura, es repeteix any rere any, “esperem que les pluges no ens facin mal“, conclouen.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris